HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az amerikai szenátusban is téma Tatárszentgyörgy

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 21    Forrás: Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Közleményben hívta fel az amerikai szenátus figyelmét a magyarországi romagyilkosságok közelgő évfordulójára Benjamin L. Cardin maryland-i demokrata szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság elnökhelyettese. Emlékeztetett arra, hogy két éve február 23-án Molotov-koktélt dobtak a tatárszentgyörgyi Csorba család házára, majd a lángok elől menekülő apát a kisfiával együtt agyonlőtték.

Hirdetmény

Cardin a budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központra hivatkozva közölte, hogy 2008. január és 2010. július között mintegy kéttucatnyi gyújtóbombás és fegyveres támadás érte a romákat Magyarországon, ezekben kilencen meghaltak és többen súlyosan megsérültek. Ilyen helyzetben nem csoda - jelenti ki a szenátor -, hogy egyes roma vezetők az incidenssorozat után polgárháborús fenyegetéstől tartottak. Cardin ugyanakkor pozitívumként említi, hogy a támadások áldozatai jelentős segítséget kaptak az államtól, és szerinte az új kormányban Balog Zoltán államtitkár elhivatottan képviseli a magyarországi romák érdekeit.

 

"A sebesültek és a halottak hozzátartozói azonban továbbra is az igazságra várnak Magyarországon" - jelenti ki a szenátor, utalva ezzel arra, hogy a rendőrség letartóztatott négy férfit, akit a sorozatgyilkosság elkövetésével vádolnak.


A Pest Megyei Főügyészség 2010 októberében indított eljárást. A vád az I., a II., és a III. rendű vádlott esetében előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés, míg a IV. rendűt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberöléssel vádolják. A tárgyalás a jövő hónapban kezdődik a Pest Megyei Bíróságon.

Az igazságszolgáltatást értékelve az amerikai Cardin szenátor pozitív példaként említi Csehországot, ahol szintén "a roma ellenes retorika drámai erősödését és az erőszakos bűncselekmények számának növekedését láthatjuk az elmúlt években". Tavaly októberben a cseh bíróság nem kevesebb, mint húsz év börtönbüntetésre ítélte azt a négy neonáci fiatalt, aki 2009-ben gyújtóbombát dobott egy roma család házára. A tűzben egy kislány nyolcvan százalékos égési sérülést szenvedett.


Neonácik támadtak romákra Havirovban is, ahol úgy összevertek egy tizenéves fiút, hogy az kómába esett, és lebénult a súlyos agyi sérülései következtében. A támadók ügyében a héten várható döntés az ostravai kerületi bíróságon.

Cardin szenátor szerint sok olyan rasszista támadás is volt, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, például azért, mert az áldozatok "csak" könnyebben sérültek meg. Ám ezek az esetek is "egytől-egyig élő emlékként bizonyítják a családoknak és közösségeknek, hogy a kormány nem képes őket megvédeni". Benjamin L. Cardin egy korábbi nyilatkozatában Spanyolország roma integrációs programját nevezte példaértékűnek. "Remélem, hogy világos európai stratégiát kapunk áprilisban, a második európai roma csúcstalálkozón Cordobában, olyat, amely konkrét lépésekkel járul hozzá a romák integrációjához Európa szerte" - mondta a demokrata szenátor.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt