2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az amerikai szenátusban is téma Tatárszentgyörgy
2011. 02. 21. 00:00

Közleményben hívta fel az amerikai szenátus figyelmét a magyarországi romagyilkosságok közelgő évfordulójára Benjamin L. Cardin maryland-i demokrata szenátor.

Cardin a budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központra hivatkozva közölte, hogy 2008. január és 2010. július között mintegy kéttucatnyi gyújtóbombás és fegyveres támadás érte a romákat Magyarországon, ezekben kilencen meghaltak és többen súlyosan megsérültek. Ilyen helyzetben nem csoda - jelenti ki a szenátor -, hogy egyes roma vezetők az incidenssorozat után polgárháborús fenyegetéstől tartottak. Cardin ugyanakkor pozitívumként említi, hogy a támadások áldozatai jelentős segítséget kaptak az államtól, és szerinte az új kormányban Balog Zoltán államtitkár elhivatottan képviseli a magyarországi romák érdekeit.

 

"A sebesültek és a halottak hozzátartozói azonban továbbra is az igazságra várnak Magyarországon" - jelenti ki a szenátor, utalva ezzel arra, hogy a rendőrség letartóztatott négy férfit, akit a sorozatgyilkosság elkövetésével vádolnak.


A Pest Megyei Főügyészség 2010 októberében indított eljárást. A vád az I., a II., és a III. rendű vádlott esetében előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés, míg a IV. rendűt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen bűnsegédként elkövetett emberöléssel vádolják. A tárgyalás a jövő hónapban kezdődik a Pest Megyei Bíróságon.

Az igazságszolgáltatást értékelve az amerikai Cardin szenátor pozitív példaként említi Csehországot, ahol szintén "a roma ellenes retorika drámai erősödését és az erőszakos bűncselekmények számának növekedését láthatjuk az elmúlt években". Tavaly októberben a cseh bíróság nem kevesebb, mint húsz év börtönbüntetésre ítélte azt a négy neonáci fiatalt, aki 2009-ben gyújtóbombát dobott egy roma család házára. A tűzben egy kislány nyolcvan százalékos égési sérülést szenvedett.


Neonácik támadtak romákra Havirovban is, ahol úgy összevertek egy tizenéves fiút, hogy az kómába esett, és lebénult a súlyos agyi sérülései következtében. A támadók ügyében a héten várható döntés az ostravai kerületi bíróságon.

Cardin szenátor szerint sok olyan rasszista támadás is volt, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, például azért, mert az áldozatok "csak" könnyebben sérültek meg. Ám ezek az esetek is "egytől-egyig élő emlékként bizonyítják a családoknak és közösségeknek, hogy a kormány nem képes őket megvédeni". Benjamin L. Cardin egy korábbi nyilatkozatában Spanyolország roma integrációs programját nevezte példaértékűnek. "Remélem, hogy világos európai stratégiát kapunk áprilisban, a második európai roma csúcstalálkozón Cordobában, olyat, amely konkrét lépésekkel járul hozzá a romák integrációjához Európa szerte" - mondta a demokrata szenátor.