2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigánypasztorációs tapasztalatok Bajnán
2011. 02. 17. 00:00

Oktatás és pasztoráció a hazai cigányság körében címmel konferenciát szervezett a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Budapesten, február 14-én.

A konferencia bevezető előadásában Székely János püspök átfogó képet adott a hazai cigányság iskolázottsági helyzetéről. Az általános-, közép-, illetve felsőfokú iskolát végzett romák aránya messze elmarad az országos átlagtól, de e tekintetben – mutatott rá a cigánypasztorációért felelős püspök –, európai viszonylatban, hazánkban a legjobb a helyzet.

A püspök szerint, a katolikus egyház segíthet abban, hogy a cigányokban helyes, hiteles identitás alakulhasson ki. Dúl Géza a cigánypasztorációs szakember szerint a probléma gyökere a cigányok és a nem cigányok kapcsolatának hiányában van. Mint mondta, a cigánypasztoráció lényege az, hogy a papok és a világi segítők együtt, egyszerre kétfelé, a cigányok és nem cigányok irányába hatnak. A két fél önkéntes együttműködését pedig az evangéliumból fakadó testvéri kapcsolattal jellemezte.

A konferencián az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium igazgatója, Tokár János beszámolt az elsősorban fiatal cigány felnőttek felzárkóztatása céljából indított bajnai esti iskola eddigi tapasztalatairól. Elmondta, hogy a diákok között vannak olyan hallgatók, aki az általános iskolában többször is megbuktak, vagy felzárkóztató képzés során szerezték meg az elemi végzettséget, a felnőttoktatásban azonban tisztességgel megállják a helyüket. Az igazgató szerint az eddigi iskolai sikertelenségek oka az iskolától, tanulástól való félelmükben és a motiváció hiányában keresendő. A ferences igazgató arról is szólt, hogy körvonalazódik a hitélet iránti igény a bajnai esti iskolás cigány fiatalok körében. Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy a ferences és világi tanárok törekvéseikért szeretetet, figyelmességet, teljes elfogadást, őszinteséget kapnak viszonzásul a diákoktól.