HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánypasztorációs tapasztalatok Bajnán

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 17    Forrás: OrientPress Hírügynökség


Ez a cikk archív

Oktatás és pasztoráció a hazai cigányság körében címmel konferenciát szervezett a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Budapesten, február 14-én. Az eseményről Oláh Anita tájékoztatta a Ferences Sajtóközpontot.

Hirdetmény
A konferencia bevezető előadásában Székely János püspök átfogó képet adott a hazai cigányság iskolázottsági helyzetéről. Az általános-, közép-, illetve felsőfokú iskolát végzett romák aránya messze elmarad az országos átlagtól, de e tekintetben – mutatott rá a cigánypasztorációért felelős püspök –, európai viszonylatban, hazánkban a legjobb a helyzet.

A püspök szerint, a katolikus egyház segíthet abban, hogy a cigányokban helyes, hiteles identitás alakulhasson ki. Dúl Géza a cigánypasztorációs szakember szerint a probléma gyökere a cigányok és a nem cigányok kapcsolatának hiányában van. Mint mondta, a cigánypasztoráció lényege az, hogy a papok és a világi segítők együtt, egyszerre kétfelé, a cigányok és nem cigányok irányába hatnak. A két fél önkéntes együttműködését pedig az evangéliumból fakadó testvéri kapcsolattal jellemezte.

A konferencián az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium igazgatója, Tokár János beszámolt az elsősorban fiatal cigány felnőttek felzárkóztatása céljából indított bajnai esti iskola eddigi tapasztalatairól. Elmondta, hogy a diákok között vannak olyan hallgatók, aki az általános iskolában többször is megbuktak, vagy felzárkóztató képzés során szerezték meg az elemi végzettséget, a felnőttoktatásban azonban tisztességgel megállják a helyüket. Az igazgató szerint az eddigi iskolai sikertelenségek oka az iskolától, tanulástól való félelmükben és a motiváció hiányában keresendő. A ferences igazgató arról is szólt, hogy körvonalazódik a hitélet iránti igény a bajnai esti iskolás cigány fiatalok körében. Fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy a ferences és világi tanárok törekvéseikért szeretetet, figyelmességet, teljes elfogadást, őszinteséget kapnak viszonzásul a diákoktól.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványát

  • Farkas Flórián nem vette át ORÖ-s mandátumát

  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning RimaszombatbanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt