HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A nemzeti önazonosságról, cigányokról tárgyal két európai egyházi szervezet

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  belgrád, Erdő Péter
2011 Február 17    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) közös bizottsága csütörtöktől vasárnapig tartja éves találkozóját Belgrádban; a tanácskozáson részt vesz Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

Hirdetmény

Mint közölte, az 1972-ben létrejött bizottság - amelynek feladata, hogy ellenőrizze CCEE és a CEC közötti együttműködést - mostani találkozójának középpontjában az a kérdés áll: hogyan járulnak hozzá a keresztények a nemzeti önazonosság kialakításához és az európai integrációs folyamathoz.

 

A napirendi pontok között szerepel még a cigányok helyzete Kelet-Európában, valamint a keresztények és muzulmánok közötti kapcsolat aktuális kérdései a kontinensen. Az esemény házigazdája Stanislav Hocevar belgrádi érsek, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke - tette hozzá.

 

A CCEE Európa 33 püspöki konferenciáját foglalja magába, a CEC pedig 120 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus európai egyház közössége; a két szervezet között aktív a kapcsolat. Erdő Péter tavaly november 9-én a budavári prímási palotában fogadta Emmanuel metropolitát, a konstantinápolyi patriarchátus franciaországi képviselőjét, a CEC elnökét - emlékeztetett Tóth János Csaba.

 

A két európai egyházi szervezet közös bizottsága tavaly Isztambulban megrendezett éves találkozóján a migráció jelenségéről tanácskozott. A program részeként a vegyes bizottságot magánkihallgatáson fogadta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka.

 

A sajtóreferens felhívta a figyelmet: az akkori látogatáson egyebek mellett szó esett azokról az ünnepségekről is, amelyeket 2013-ban, a 313-as milánói ediktum kiadásának 1700 éves évfordulóján több európai városban (Isztambulban, Milánóban, Belgrádban) szerveznek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt