2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A nemzeti önazonosságról, cigányokról tárgyal két európai egyházi szervezet
2011. 02. 17. 00:00

A napirendi pontok között szerepel még a cigányok helyzete Kelet-Európában, valamint a keresztények és muzulmánok közötti kapcsolat aktuális kérdései a kontinensen.

Mint közölte, az 1972-ben létrejött bizottság - amelynek feladata, hogy ellenőrizze CCEE és a CEC közötti együttműködést - mostani találkozójának középpontjában az a kérdés áll: hogyan járulnak hozzá a keresztények a nemzeti önazonosság kialakításához és az európai integrációs folyamathoz.

 

A napirendi pontok között szerepel még a cigányok helyzete Kelet-Európában, valamint a keresztények és muzulmánok közötti kapcsolat aktuális kérdései a kontinensen. Az esemény házigazdája Stanislav Hocevar belgrádi érsek, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke - tette hozzá.

 

A CCEE Európa 33 püspöki konferenciáját foglalja magába, a CEC pedig 120 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus európai egyház közössége; a két szervezet között aktív a kapcsolat. Erdő Péter tavaly november 9-én a budavári prímási palotában fogadta Emmanuel metropolitát, a konstantinápolyi patriarchátus franciaországi képviselőjét, a CEC elnökét - emlékeztetett Tóth János Csaba.

 

A két európai egyházi szervezet közös bizottsága tavaly Isztambulban megrendezett éves találkozóján a migráció jelenségéről tanácskozott. A program részeként a vegyes bizottságot magánkihallgatáson fogadta I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka.

 

A sajtóreferens felhívta a figyelmet: az akkori látogatáson egyebek mellett szó esett azokról az ünnepségekről is, amelyeket 2013-ban, a 313-as milánói ediktum kiadásának 1700 éves évfordulóján több európai városban (Isztambulban, Milánóban, Belgrádban) szerveznek.