2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megállapodott egymással a rendőrség és a helyi roma közösség
2011. 02. 16. 00:00

Dr. Terdik Tamás százados, a kerületi kapitányság vezetője fontosnak tartotta, hogy felvegye a kapcsolatot a XVI. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzattal.

A február 14-i megbeszélésen a rendőrség részéről dr. Terdik Tamás kapitány mellett Makula György, az ORFK szóvivője és Bán Gabriella törzsőrmester, a XVI. kerületi Rendőr-kapitányság Közrendvédelmi Osztályának roma származású ügyeletese, a roma vezetők részéről pedig Szendrei Gyula, a XVI. kerületi CKÖ elnöke, Raduly Iván alelnök, Lakatos László az oláh cigányok vajdája és Morzsa László korábbi CKÖ elnök vettek részt.

 

- A megbeszélésen a legfőbb téma a roma fiatalok előtt álló lehetőségek megvitatása volt - mondta a kerület rendőri vezetője. – A XVI. kerületben nincs szó cigánybűnözésről, nálunk a bűnelkövetők között egyáltalán nem kirívó a roma származásúak aránya. Ugyanakkor a kerületben is élnek roma fiatalok, akik számára szeretnénk a rendőri pályát népszerűsíteni.

 

Makula György szerint a rendőrségnél (de más egyenruhás szerveknél is) egyre nagyobb a roma származásúak aránya. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a roma fiatalok, akik felvételt nyertek a rendőrséghez, kiválóan megállják a helyüket. Ezt a tényt dr. Terdik Tamás is megerősítette, aki elmondta, hogy a kerületi rendőrség állományában két roma származású rendőr is található, akiknek a munkájával maximálisan elégedett.

 

- A február 14-i megbeszélésen egy dologban sikerült megállapodnunk a helyi roma vezetőkkel: egy hónapon belül – nagyjából március első felében – a rendőrség Veres Péter úti épületében egy újabb tanácskozásra kerül majd sor. Erre viszont már várnánk a helyi roma fiatalokat, a szüleiket és a pedagógusokat is. A rendezvény célja egyrészt a prevenció erősítése, másrészt a roma fiataloknak a rendőrség kötelékébe való integrálása lenne.

 

Szendrei Gyula örömtelinek találta ezt a kezdeményezést. Szerinte ugyanis már tíz éve váratott magára ez a fajta együttműködés a rendőrség és a kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat között.

 

- Komoly lehetőséget látunk ebben az együttműködésben. A jövőben ugyanis nem csak a roma fiatalok pályaorientációjára, hanem a közös járőrözésekre és a közös szabadidős programokra is hangsúlyt helyezhetünk.

 

A statisztikai adatok alapján a XVI. kerület 70 ezres lakosságának mintegy 7-9%-a roma származású. Ez körülbelül 5-6000 embert jelent.

 

- A viszonylag nagy létszámú roma lakosság ellenére is kijelenthetjük, hogy a kerületben nincs romaügy. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs is semmi teendője a Roma Önkormányzatnak. Úgy gondoljuk, hogy a sokezres létszám több törődést és megbecsülést érdemelne. Fővárosi és országos viszonylatban is megállapíthatjuk, hogy példaértékű a helyi romák problémamentes beilleszkedése. Ennek ellenére az úgynevezett stratégiai területeken az elmúlt évtizedekben nem történt előre lépés.

 

A négyfős helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (Szendrei Gyula, Raduly Iván, Szendrei Tibor és Keserű Klára) vállalta, hogy a március eleji rendőrség által szervezett programra a közönséget megszervezi.