2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány elkövetőtől írt az újbudai önkormányzat honlapja
2011. 02. 15. 00:00

A XI. kerületi önkormányzat weblapjának egyik bűnügyi közleményében az ismeretlen elkövető vélt roma származására tettek utalást, holott ezt a törvény tiltja - írja a Roma Sajtóközpont (RSK).

„Újabb elkövetőt keres a rendőrség” címmel közlemény jelent meg egy hónapja a Újbuda weboldal közbiztonsági rovatában. E szerint a XI. kerületi rendőrség rablás bűntettének elkövetése miatt ismeretlen tettesek ellen indított eljárást. Az egyikről ezt a személyleírást adták: „…férfi, 45-50 év körüli, fejtetőn kopaszodó, őszülő. Roma származású….”. A honlapot működtető cég ügyvezető igazgatója, Tóth Zoltán András elismerte a Roma Sajtóközpontnak (RSK) a hibát, és közölte, hogy azonnal törölteti a jogellenes szöveget. Hozzátette, hogy nem ők „találják ki” az elkövetők etnikai hovatartozását, a szerkesztők a rendőrségi közleményeket helyezik el a weboldalon.

 

A Roma Sajtóközpont ezen kívül még négy olyan rendőrségi közleményt talált a hírportálon, amelyben utalnak az elkövetők etnikai hovatartozására. Teszik ezt annak ellenére, hogy a kisebbségi, valamint az adatvédelmi biztos közös állásfoglalása már 1997-ben törvénysértőnek minősítette ezt a gyakorlatot.


Az országos rendőrfőkapitány 1996-ban egy belső utasításában pedig azt hangsúlyozta, hogy „normasértő az, ha a rendőrség (...) a körözésnél vagy egyéb esetekben alkalmazott személyleírásnál népcsoportra, nemzetiségre vagy etnikumra utaló megjelölést használ". 

 

A BRFK Kommunikációs Osztályától megtudtuk, hogy a kifogásolt közlemény a rendőrség honlapján, a police.hu oldalon jelent meg, de a szövegben nem utaltak az elkövető származására, etnikai hovatartozására, a jogszabályellenes tartalmat közlő hírportállal pedig nincsenek kapcsolatban. A rendőrség vizsgálja, hogyan kerülhetett ki jogsértő cikk az önkormányzati weblapra, a XI. kerületi rendőrkapitány aláírásával.