HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány alkotmányozás: ORÖ lett az OCÖ-ből

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Farkas Flórián, ORÖ
2011 Február 13    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Új névről, új szervezeti és működési szabályzatról döntött az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) közgyűlése szombati kihelyezett ülésén Kaposváron. A január 9-i kisebbségi választást követően megalakult szervezet neve ezentúl Országos Roma Önkormányzat (ORÖ).

Hirdetmény

Az új név alkalmazkodik az Európai Unió szóhasználatához - mondta Farkas Flórián a testület elnöke, fideszes országgyűlési képviselő és romaügyi miniszteri biztos, akit a választáson győztes Lungo Drom vezetőjeként a január 20-ai alakuló ülésen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választottak a képviselők az OCÖ elnökévé.

 

A politikus, aki 1995 és 2002 között, két cikluson át már vezette az országos önkormányzatot, hangsúlyozta: az új alapszabály a korábbinál átláthatóbb, mindenki számára világos útmutató, amely illeszkedik a hatályos törvényekhez. Hozzátette: elfogadásával minden előzetes döntés hatályát vesztette.

 

A közgyűlésen elfogadott határozatok sorából az ORÖ elnöke kiemelte az alkalmazottak létszámának csökkentését, továbbá azt, hogy valamennyi intézményvezetőjüket visszahívták.

 

Közölte: miután tájékoztatta a tagságot, a közgyűlés jóváhagyta, megerősítette azt az ismeretlen tettes elleni büntetőfeljelentést, amelyet az Országos Cigány Önkormányzat hivatalának átadás-átvétele kapcsán tett. A feljelentésről Farkas Flórián még pénteken Budapesten tájékoztatta az újságírókat, és azzal indokolt, hogy eddig 113,2 millió hiányt tártak fel, és az előző vezetés sok tízmillió forintnyi értéket, hivatalos dokumentumokat hanyagul kezelt.)

 

Kolompár Orbán, az OCÖ előzőleg nyolc évig elnöke, a jelenlegi országos testületben a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) frakcióvezetője a kaposvári közgyűlés után újságíróknak hangsúlyozta: a roma önkormányzatnak egységesen, pártérdekektől függetlenül kell a romák érdekeit képviselnie, ezért komolyan gondolja az együttműködést a Lungo Drommal.

 

Az elmúlt húsz évben jobb és baloldal egyaránt volt kormányon, és "igazából romaügyben nem sok történt" - jegyezte meg Kolompár Orbán, aki ezúttal nem kívánt reagálni Farkas Flórián pénteki feljelentésére. Jelezte: a jövő hét elején sajtótájékoztatón ad választ.

 

Az 53 delegáltból álló ORÖ közgyűlésén az MCF által delegált 16 képviselőből hatan jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a 37 tagú Lungo Drom frakcióhoz.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   romungro  | 2011 Február 18 19:47:58 like(0) dislike(0)

Ettől az OCÖ-ORÖ-től nem várható több, mint ez a név változtatás.

#2   daniimre  | 2011 Február 13 17:23:48 like(0) dislike(0)

úgygondolom nem a név váltás a fontos, hanem az igazságos cigánypolitika (Roma politika) legyen urrá, és fejlődés, felzárókzatás induljon meg. Hisz a Kormány váltáskor a minisztériumok neve is változik, amely szuverin joga a jogalkotónak.

#1   LDezso  | 2011 Február 13 11:08:24 like(0) dislike(0)

Akkor viszont a nem roma cigányoknak külön országos szervezetet fognak létrehozni? Mert Siklóson és környékén például cigányok élnek, de romák nem. Pont a cigányvezetők ne tudnák, hogy e szavak nem egymás szinonímái?  Alsószentmárton is cigány falu már régóta (azelőtt horvát volt) de roma lakójuk egy sincs mert beás cigányok mindannyian.
vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt