HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az Igrici példa Hegyalján

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 09    Forrás: boon.hu


Ez a cikk archív

Erdőhorvátiban nyolc hektáron szeretnének létrehozni a helyi romákkal egy mintagazdaságot.

Hirdetmény

Igriciben jött létre a megyében először egy olyan termelő-értékesítő szövetkezet, amely javarészt romákat foglalkoztatott és foglalkoztat mind a mai napig. Ennek a példájára Hegyalján három település is jelezte, szívesen részt venne ennek a mintagazdaságnak a továbbfejlesztésében.

 

Dolgozni akarnak

 

Nálunk a romák és általában a munka nélkül lévők dolgozni akarnak – mondja Takács Gábor, Erdőhorváti polgármestere. Az más kérdés, hogy munkahely a környékén szinte egyáltalán nincs. Éppen ezért úgy gondoltuk, ami Igriciben bevált, azzal mi is megpróbálkoznánk. Nótár Zoltán példája példaértékű a számunkra.

 

A visszajelzésekből azt tudtam leszűrni, a helyieknek is tetszene egy olyan gazdaság, amely kifejezetten konzervipari célokra termesztene zöldséget. Az Európai Uniónak 4,6 milliárdos kerete van a romák felzárkóztatására, ebből szeretnénk megpályázni 40-50 millió forintot.

 

Összefogás

 

Takács Gábor elmondta, három település, Erdőhorváti, Tolcsva és Vajdácska szeretne összefogni. Ez nem azt jelenti, hogy együtt is termelnének, de mindenképpen közösen szeretnék az alapanyagokat beszerezni, és az értékesítést is végezni.

Nem mindegy az, hogy szezonban egy kamion háromszor jön a környékre, hanem egyeztetünk és egy fuvarral szállíttatjuk el a három település által megtermelt zöldséget, így jelentősen tudnánk spórolni a szállítási költségeken is – teszi hozzá Erdőhorváti polgármestere.


A három település vezetői február 7-én utaztak a fővárosba, hogy az illetékes államtitkárságon egyeztessék a terveket.

 

A terület már adott Erdőhorvátiban: a nyolc hektár java részét a református egyházközség adja bérletbe rendkívül kedvező áron, a többit pedig magánszemélyek biztosítanák a gazdaság számára.

 

A tervek szerint 40-50 tartós munkanélkülit tudnának foglalkoztatni az erdőhorváti szövetkezetben kezdetben. Mert – bár még a termelés be sem indult – Erdőhorvátiban már megvannak az elképzelések a folytatásról egy saját savanyítóüzem létrehozásáról isHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt