HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Függesszék fel a kényszer-kilakoltatásokat!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 08    Forrás: hvg.hu


Ez a cikk archív

A kényszer-kilakoltatások azonnali leállítását követeli az ERRC a római hatóságoktól. A budapesti székhelyű nemzetközi szervezet az olasz fővárostól nem messze bekövetkezett vasárnapi tűzeset kapcsán fordult a város vezetőihez. Mint ismeretes, a tragédiában négy roma gyermek vesztette életét.

Hirdetmény

A budapesti székhelyű Európai Roma Jogi Központ (ERRC) hétfőn levélben szólította fel Róma polgármesterét, Gianni Alemannot, a város prefektusát, Giuseppe Pecorarot, és a szociális ügyekért felelős tanácsost, Sveva Belvisot, hogy a nemzetközi jogszabályokban foglalt kötelezettségüknek megfelelően állítsák le a Róma környéki roma telepeken folyó kilakoltatásokat.

 

A szervezet ugyanakkor arra kéri a politikusokat, hogy fogjanak össze a roma szervezetekkel, szakértőkkel, és közösen javítsanak a Róma környéki cigányok lakáskörülményein. A 2008 májusa óta életben lévő szükségállapot aránytalan hatalmat ad a városvezetés kezébe, amelyet Robert Kushen, az ERRC igazgatója szerint arra használnak, hogy kényszer-kilakoltatásokkal számolják fel az illegális telepeket. Ezzel azonban a kívánt célt nem lehet elérni, csupán azt, hogy a kilakoltatottak maguk készítette viskókban keresnek menedéket, vagyis tovább romlanak a körülményeik.

 

Beszámolók szerint a vasárnapi tragédia áldozatai egy romániai roma család kiskorú gyermekei voltak, akik a többszöri kilakoltatás elől menekültek a műanyagból és papírból eszkábált kunyhókból álló táborba, Appia Nuova közelébe. A helyiek elmondták, hogy a „tűz azonnal elborította a kunyhót”. „Mint mindenki, én is rettegek ebben a viskóban lakni, bárki jöhet, és akár meg is ölhet” – nyilatkozta egy, a telepen élő asszony.


 
Az ERRC információi szerint rendszeresek a kilakoltatásokat a telepeken. A razziák során a rendőrség lerombolja az építményeket, megsemmisíti az ott talált ingóságokat, ugyanakkor az elkergetett lakóknak semmilyen szállást nem biztosítanak. A folyamatos költözésre kényszerített romák nem kapnak munkát, a gyermekeiket pedig nem tudják iskolába járatni. Robert Kushen, az ERRC igazgatója szerint különösen aggályos, hogy a vasárnapi tragédiáért Alemanno polgármester az „átkozott bürokráciát” teszi felelőssé, holott annak legfőbb oka a romák folyamatos kényszer-kilakoltatása nyomán kialakult, tarthatatlan lakhatási helyzet. Becslések szerint a Róma közeli mintegy száz roma telepen közel százötvenezer, főként Romániából és Bulgáriából érkezett cigány él.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kolompár Orbán visszatér a roma politikába

  • Lovári nyelvvizsgával juttatnák be a szegény diákokat az egyetemre

  • Pünkösdi gyermek vigadalom Nyíregyházán

  • Czeglédy és Lengyel is feljelentette a Fidesz szekerét toló roma egyesület elnökét

  • Farkas Félix az ORÖ intézményeinek jövő évi költségvetési támogatásának növelését kérteCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt