2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Jobbikbűnözés: Visszatérés a cigányozáshoz
2011. 02. 04. 00:00

Az önkormányzati választások mérsékelt sikert hoztak a Jobbik számára. A párt ebből nem azt a következtetést vonta le, hogy a védjegyének számító cigányozás mozgósító ereje gyengülni látszik.

Viszonylag hosszú szünet után a Jobbik ismét tüntetést szervezett – ezúttal Borsodban, egy brutális gyilkosság helyszínén – a „cigánybűnözés” ellen. Újra előkerült a fiókból a jól bevált recept, csak most kiegészül a Fidesszel szemben indított támadással. A Jobbiknak erre azért is égetően nagy szüksége van, mert a parlamenti választások óta túlságosan idomult a kétharmados kormánytöbbséghez, s emiatt elvesztette önálló karakterét. (Azok a bejelentések, hogy a Fidesz tulajdonképpen a Jobbik programját hajtja végre, éppen az ellenkező hatást érték el: egyre inkább megkérdőjeleződött a szélsőjobboldali párt létjogosultsága az Országgyűlésben.)

 

A kormány jogkorlátozó és antidemokratikus intézkedései csekély tiltakozást váltottak ki a Jobbik részéről. Így marad a közbiztonság, mint olyan kézenfekvő téma, amellyel – főleg akkor, ha etnikai feszültségekkel és valódi konfliktusokkal párosul – könnyen lehet heccelni az embereket.

 

„A két hét alatt beharangozott közbiztonságból egy dolog történt meg: a két hét” – ütötte le a Fidesz által feldobott magas labdát évadnyitó beszédében VonaGábor pártelnök, aki egyebek mellett a „cigányság népszaporulatának” lassításával kívánja elkerülni a máskülönben „szinte biztos” polgárháborús veszélyt.

 

Természetesen megszólalt Szegedi Csanád alelnök is, mondván, hogy a „folyamatos lincselési kísérletek, késelések kivétel nélkül a cigánysághoz köthetők”. Megismételte az úgynevezett közrendvédelmi telepek létrehozásának tervét, amit Sneider Tamás volt szkinhedvezér (jelenleg jobbikos parlamenti képviselő) sajtótájékoztatóján új elemekkel gazdagított: szerinte egyes településeken éjszakánként kijárási tilalmat kell bevezetni. Bár a bűnügyi nyilvántartások nem tartalmaznak – és nem is tartalmazhatnak – etnikai adatokat, Sneider azt is tudni véli, hogy „az elmúlt húsz évben ezer magyar embert gyilkoltak le cigány emberek”.

 

A borsodi demonstráció tehát nem egyetlen kósza rendezvény volt a sok közül, hanem a Jobbik régi-új stratégiájának a része.

 

Bármilyen ijesztő a rasszista vízióban megjelenő rendteremtés, még a jobbikos elképzelések között is akad olyan, amivel fenntartások nélkül egyet lehet érteni. „Mindent meg kell tenni, hogy oktatással, munkával felemeljük a cigányságot”. Ezt is Vona Gábor mondta. Kár, hogy a többi kijelentése miatt nehéz elhinni: komolyan is gondolja.