HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jobbikbűnözés: Visszatérés a cigányozáshoz

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 04    Forrás: Czene Gábor-Népszabadság


Ez a cikk archív

Az önkormányzati választások mérsékelt sikert hoztak a Jobbik számára. A párt ebből nem azt a következtetést vonta le, hogy a védjegyének számító cigányozás mozgósító ereje gyengülni látszik. Pont fordítva: mivel a jelek szerint mást nem képes kitalálni, a romák elleni hangulatkeltésre ráerősítve próbálja visszaszerezni elvesztett pozícióit.

Hirdetmény

Viszonylag hosszú szünet után a Jobbik ismét tüntetést szervezett – ezúttal Borsodban, egy brutális gyilkosság helyszínén – a „cigánybűnözés” ellen. Újra előkerült a fiókból a jól bevált recept, csak most kiegészül a Fidesszel szemben indított támadással. A Jobbiknak erre azért is égetően nagy szüksége van, mert a parlamenti választások óta túlságosan idomult a kétharmados kormánytöbbséghez, s emiatt elvesztette önálló karakterét. (Azok a bejelentések, hogy a Fidesz tulajdonképpen a Jobbik programját hajtja végre, éppen az ellenkező hatást érték el: egyre inkább megkérdőjeleződött a szélsőjobboldali párt létjogosultsága az Országgyűlésben.)

 

A kormány jogkorlátozó és antidemokratikus intézkedései csekély tiltakozást váltottak ki a Jobbik részéről. Így marad a közbiztonság, mint olyan kézenfekvő téma, amellyel – főleg akkor, ha etnikai feszültségekkel és valódi konfliktusokkal párosul – könnyen lehet heccelni az embereket.

 

„A két hét alatt beharangozott közbiztonságból egy dolog történt meg: a két hét” – ütötte le a Fidesz által feldobott magas labdát évadnyitó beszédében VonaGábor pártelnök, aki egyebek mellett a „cigányság népszaporulatának” lassításával kívánja elkerülni a máskülönben „szinte biztos” polgárháborús veszélyt.

 

Természetesen megszólalt Szegedi Csanád alelnök is, mondván, hogy a „folyamatos lincselési kísérletek, késelések kivétel nélkül a cigánysághoz köthetők”. Megismételte az úgynevezett közrendvédelmi telepek létrehozásának tervét, amit Sneider Tamás volt szkinhedvezér (jelenleg jobbikos parlamenti képviselő) sajtótájékoztatóján új elemekkel gazdagított: szerinte egyes településeken éjszakánként kijárási tilalmat kell bevezetni. Bár a bűnügyi nyilvántartások nem tartalmaznak – és nem is tartalmazhatnak – etnikai adatokat, Sneider azt is tudni véli, hogy „az elmúlt húsz évben ezer magyar embert gyilkoltak le cigány emberek”.

 

A borsodi demonstráció tehát nem egyetlen kósza rendezvény volt a sok közül, hanem a Jobbik régi-új stratégiájának a része.

 

Bármilyen ijesztő a rasszista vízióban megjelenő rendteremtés, még a jobbikos elképzelések között is akad olyan, amivel fenntartások nélkül egyet lehet érteni. „Mindent meg kell tenni, hogy oktatással, munkával felemeljük a cigányságot”. Ezt is Vona Gábor mondta. Kár, hogy a többi kijelentése miatt nehéz elhinni: komolyan is gondolja.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt