2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romániában "cigányra" változtatnák a roma kisebbség megnevezését
2011. 02. 02. 00:00

Megszavazta szerdán a román szenátus illetékes szakbizottsága, hogy a romániai roma kisebbség tagjait ezentúl nem romáknak, hanem cigányoknak nevezzék a hivatalos állami dokumentumokban.

A módosító indítványt, amelyet a két fő ellenzéki párt, a szociáldemokraták és a liberálisok szenátorai is támogattak a szakbizottsági szavazáson, a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) egyik képviselője nyújtotta be. Silviu Prigoana azzal érvel, hogy az Európai Unió több tagállamában is a cigány megnevezést használják. Szerinte Románia számára hátrányt jelent külföldi megítélése szempontjából, hogy Nyugaton a roma megnevezés miatt a román népet rendszerint összetévesztik a romákkal.

 

A képviselő javaslatát a Román Tudományos Akadémia is támogatja. Az akadémia megvizsgálta a több európai országban használatos terminust, és arra a következtetésre jutott, hogy az EU-tagállamok többségében a cigány szó elfogadottnak számít.

 

A romák érdekeit védő civil szervezetek azonban határozottan tiltakoznak a névváltoztatás ellen, és hangsúlyozzák, hogy a nemzetközi normák szerint minden kisebbségnek joga van megválasztani saját megnevezését.

 

A roma civil szervezetek mellett román állami intézmények sem tartják elfogadhatónak a névváltoztatást. Az országos diszkriminációellenes tanács szerint a változtatás indokolatlan.

 

A román külügyminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa Tanács ajánlásként a roma megnevezés használatára tett javaslatot. A kulturális minisztérium szerint sem lenne elfogadható a változtatás, mert a cigány szó Romániában a középkorban rabszolgát jelentett, és nem a személy etnikai hovatartozását jelölte.

 

Traian Basescu román államfő kezdetben jó ötletnek találta a módosító indítványt, utólag azonban egy külföldi lapinterjúban úgy nyilatkozott, hogy nem írja alá a jogszabályt, ha az valóban módosítja a romák hivatalos megnevezését.

 

A szenátus elsőként dönt majd ebben a kérdésben, ügydöntő jogkörrel a román képviselőház rendelkezik.