HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megkezdődött a roma diákok speciális oktatása miatt indított per a Heves Megyei Bíróságon

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 02    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Megkezdődött a roma diákok speciális oktatása miatt indított per szerdán a Heves Megyei Bíróságon; két jogvédő szervezet a Heves Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Réthelyi Miklós miniszter és a Heves megyei tanulási képességeket vizsgáló bizottság ellen nyújtott be keresetet.

Hirdetmény

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) azért fordult bírósághoz, mert álláspontjuk szerint az átlagos képességű roma gyerekeket indokolatlanul és tömegesen fogyatékossá nyilvánítják Hevesben, ezért közülük különösen sokan kerülnek a továbbtanulást és a munkaerő-piaci elhelyezkedést hátráltató speciális oktatási tantervű osztályokba.

 

Arra kérik a bíróságot: állapítsa meg, hogy a megyei szakértői bizottság "kultúrafüggő mérési eljárások" alkalmazásával az átlagos képességű cigány gyerekeket etnikai alapon diszkriminálja, a speciális iskolákat működtető Heves Megyei Önkormányzat a diszkriminációt fenntartja, az oktatásért felelős tárca, illetve annak minisztere pedig hozzájárul mindehhez az ellenőrzés elmulasztásával.

 

Németh Terézia, az első fokon eljáró bíróság tanácsvezetője a keresetet ismertetve elmondta: a felperesek szerint a 2009/2010-es tanévben a sajátos nevelési igényű tanulók aránya a negyedik legmagasabb volt a megyék közül Hevesben, s kirívóan magas, 98 százalékos volt az ezekben az intézményekben tanuló cigány gyerekek aránya. A felperesek azt kérik, a bíróság kötelezze a megyegyűlést, a tárcát és a minisztert hatékony ellenőrző mechanizmusok kialakítására, illetve egyetemlegesen 50 millió forintnyi közérdekű bírság megfizetésére - tette hozzá a bíró.

 

A felperes jogi képviselője, Farkas Lilla közölte: az alapítvány vizsgálata szerint a diszkriminációnak és a szegregációnak a megfelelő diagnosztikai módszerek és ellenőrző mechanizmusok hiánya az oka. A szervezet 2004-től, vagyis az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatályba lépésének időpontjától kéri a jogsértések megállapítását - mondta az ügyvéd. A felperesek adatai szerint egyébként a teljes általános iskolás tanulói létszámhoz viszonyítva Magyarországon az uniós országok átlagának a négyszerese a speciális tanterv szerint oktatott gyermekek aránya.

 

 A tárgyaláson valamennyi alperes jogi képviselője arra kérte a bíróságot, hogy mind a jogalap, mind a közérdekű bírság összegének tekintetében utasítsa el a keresetet.

 

A megyegyűlés jogtanácsosa azzal érvelt, hogy a szakmai felügyeletet nem ők, hanem egy országos gyógypedagógiai szakmai szolgálat látja el, míg a minisztérium és a miniszter képviselője 30 napos haladékot kért az ellenkérelem benyújtására.

 

A tanulási képességeket végző bizottság szakértője azt hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot nem maguktól, hanem a szülők vagy az iskolák, óvodák kérésére végzik el. Ugyanakkor a vizsgálatokra vonatkozó egységes szakmai protokoll csak a 2007/2008-as tanévtől áll rendelkezésükre, illetve ennek alkalmazását csupán 2010-től írja elő egy oktatási minisztériumi rendelet.

 

Az ügy tárgyalása április 13-án folytatódik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt