2024 April 17., Wednesday/Rudolf napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma holokauszt elismerésére szólítottak fel az Európai Parlamentben
2011. 02. 02. 00:00

A második világháború alatt a romákat sújtó népirtás elismerésének fontosságát hangoztatta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szerdán Brüsszelben, az EP plenáris ülésén tett nyilatkozatában.

Mint mondta, sajnálatos módon az európai lakosság körében nem közismert az a tény, hogy a romák a holokauszt áldozatai között a harmadik legnagyobb népcsoportot képezték, és az ellenük folytatott népirtást még nem minden EU-tagállam ismerte el.

 

"Itt az ideje, hogy Európa lakóit ráébresszük, hogy a köztünk élő romák, mint közösség, keresztülmentek a népirtás traumáján'" - fogalmazott Buzek.

 

Ugyanott Győri Enikő európai uniós ügyi államtitkár az EU soros elnöksége nevében fontosnak nevezte az emlékezést a roma holokausztra, azaz porrajmosra, és felhívta a figyelmet, hogy az unió jelenleg dolgozik egy európai roma-keretstratégián. Emlékeztetett, hogy a legóvatosabb becslések szerint is 220 ezer romát és szintit öltek meg csak azért, mert ehhez a népcsoporthoz tartoztak.

 

Visszautalt az államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök programismertető európai parlamenti beszédére is, amely szerint "Európának csak akkor lesz szíve, ha a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportok számára a szociális beilleszkedés lehetőségét megteremti".

 

"Szeretnénk segíteni annak a felismerésnek a megerősödésében , amely a romákban ... nem problémát, hanem gazdasági, kulturális és emberi erőforrást lát" - fogalmazott Győri Enikő.

 

Az Európai Bizottság nevében a plenárison felszólaló Maros Sefcovic hangoztatta: azon kell dolgozni, hogy garantálni lehessen, hasonló borzalom még egyszer nem történhet meg.

 

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a XXI. században a romák még mindig etnikai alapú megkülönböztetéseket szenvednek el.

 

Járóka Lívia (Fidesz), az EP egyetlen roma képviselője javasolta, hogy az EU-tagországok nemzeti tanterveiben jelenítsék meg a romákkal közös történelmet. Fontosnak tartotta azt is, hogy támogassák azokat a kutatásokat, intézeteket, amelyek segítenek a történtek feltárásában.

 

"Szeretném kifejezni hálámat, hogy az Európai Parlament most először megemlékezik a holokauszt roma áldozatairól" - hangoztatta. "Az európai romák helyzete sorskérdés" - tette hozzá.

 

A témáról más EP-képviselőkkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Járóka azt is fontosnak mondta, hogy a romákat minden szinten bevonják a róluk szóló döntésekbe.

 

Göncz Kinga (MSZP) a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a francia Catherine Greze-zel és a német Cornelia Ernsttel a témáról az EP-ben rendezett konferencián már tavaly kezdeményezték a roma holokauszt európai szintű elismerését.

 

Magyarországon Teleki László egykori államtitkár nevéhez fűződik a roma holokausztra való visszaemlékezések földolgozása - tette hozzá.

 

Közleményében pedig a szocialista képviselő úgy vélte, a mostani EP-megemlékezés fontos állomása volt a többség és Európa legnagyobb kisebbsége közötti bizalomépítésnek.

 

Renate Weber német liberális képviselő a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: az uniónak nem elég a nemzeti romastratégiák koordinációját segítő keretstratégiát kidolgoznia, hanem egységes és közös romapolitikát kellene teremtenie.