2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romákra emlékezett a Bundestag
2011. 01. 28. 00:00

„Ismétli magát a történelem” – figyelmeztetett a romák jogfosztottságára és a diszkriminációra a Bundestagban tartott beszédében Zoni Weisz.

Első alkalommal fordult elő a holokauszt-megemlékezések történetében, hogy a német parlamentben a roma kisebbség nevében szólalt fel valaki. A nyugatnémet történelem egészen a nyolcvanas évek elejéig nem vett tudomást a holokauszt roma áldozatairól: ma kétszázezer és félmillió közé teszik halottaik számát. Zoni Weisz felszólalása előtt a magyar Snétberger Ferenc gitárjátékát hallgatták a Bundestagban, Weisz utána meghatottan ölelte át a gitárművészt. Majd olykor elcsukló hangon emlékezett rá: hétéves volt, amikor a családját Auschwitzba deportálták. Soha többé nem látta őket. Az ő életét egy német rendőr mentette meg, aki a peronon ácsorogva gyorsan egy ellenkező irányba haladó személyvonatra ültette a kisfiút.

 

Weisz Hollandiában nőtt fel, ma jól menő virágüzlete van, többek között a holland királyi család beszállítója. A szónoki emelvényen arra is emlékeztetett: a romák ma is gyakran embertelen körülmények között élnek Európában, Bulgáriában és Romániában esélytelenül, munka és egészségügyi ellátás nélkül tengetik az életüket. Magyarországon a szélsőjobb ismét zsidókat és cigányokat gyaláz, romákat gyilkoltak meg, köztük egy ötéves kisgyereket. Weisz szerint vannak olyan éttermek, amelynek ajtaján ott a felirat: cigányoknak tilos a belépés –írta a Süddeutsche Zeitung online kiadása. De Nyugat-Európában is van még diszkrimináció és kirekesztés, vagyis a történelem ismétli magát. Aztán Angela Merkel kancellárra nézett, és így folytatta: reméli, hogy az érintett kormányoknál továbbra is szóba hozzák a romák kérdését. „Mi is európaiak vagyunk, ugyanolyan jogokkal, mint a többiek” – tette hozzá.

 

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke azt hangoztatta: Németország feladata, hogy az áldozatok iránti felelőssége miatt felfigyeljen a diszkrimináció és a kirekesztés jeleire és határozottan fellépjen ellene. Európa legnagyobb kisebbségét még mindig hátrányos megkülönböztetés éri – emlékeztetett. Lammert ugyanakkor üdvözölte, hogy a magyar kormány a romák helyzetének javítását is az uniós elnökségi programba iktatta.