2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Davosban az Európai Romastratégia
2011. 01. 27. 00:00

Tegnap zárult a világ legmeghatározóbb negyven évnél fiatalabb személyiségeit tömörítő találkozó Davosban, amelyen Magyarországot Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma tagja képviselte.

A svájci szövetségi kormány által minden évben megrendezett Világgazdasági Fórum idei ülésén részt vett többek között Dmitrij Medvegyev orosz és Nicolas Sarkozy francia elnök; David Cameron brit miniszterelnök; Angela Merkel német kancellár; továbbá José Carreras világhírű spanyol operaénekes és a U2 zenekar szegénységellenes tevékenységeiről is ismert frontembere, Bono Vox.

 

A Világ Fiatal Vezetőinek Fóruma, a Világgazdasági Fórum társszervezeteként működő tömörülés 2006. januárjában választotta tagjai közé Járóka Líviát.

 

A fórum mintegy négyszáz főt számlál; tagjait ötven ország negyven évnél fiatalabb vállalati vezetői, közéleti személyiségei és politikusai közül választja ki a jelölőbizottság, melynek elnöke Rania, Jordánia királynője. A szervezet többek között sorai között tudhatja Joshua Bell hegedűművészt; Julia Ormond színésznőt; Chris Tucker komikust; Larry Page-et és Seregy Brin-t, a Google alapítóit; Tom Glocert, a Reuters elnökét; valamint Dánia és Svédország koronahercegeit, illetve Norvégia és Hollandia trónörököseit.

 

Az Európai Unió számára remek lehetőséget teremt Davos arra, hogy próbálja magára irányítani a figyelmet, illetve hogy javítson kicsit a megingott külső megítélésén. A fő bevezető beszédeket így csupa európai mondja (többek között David Cameron brit és Nicolas Sarkozy francia miniszterelnök, valamint Angela Merkel német kancellár), az EU-s workshopok pedig azt célozzák, hogy az euróválság miatti pesszimista hozzáállást megfordítsák.

 

A tegnap kezdődött, öt napos esemény nem igazán döntések helyszíne, inkább csak alkalmat kínál arra, hogy a világ gazdagjai és hatalmasai ismerkedjenek egymással, új ötleteket vitassanak meg egymás között és üzleteket üssenek nyélbe. Az éppen idén 40 éves nonprofit szervezet éves rendes ülésén 35 ország képviselteti magát államfői szinten, a politikusok mellett részt vesznek a találkozón a legfontosabb gazdasági döntéshozók, illetve vallási vezetők, civil szervezetek aktivistái és olyan véleményformáló művészek, mint Robert de Niro vagy Bono, a U2 frontembere.

 

Drága mulatság


A zárt ülésen csak a Világgazdasági Fórum nonprofit szervezet tagjai vehetnek részt, méghozzá a tagdíjjal arányos nagyságú delegációval. Itt nincs fapados szolgáltatás, illetve van, de az is 14 millió forintba kerül a résztvevőnek – ennyit kóstál a legalapabb szolgáltatásokat nyújtó részvételi lehetőség az egy éves regisztrációs díjjal együtt. Ha azonban nem csak a plenáris üléseken szeretnénk részt venni, ahhoz már az egy kategóriával magasabb, 31 millió forintos (156 ezer dolláros) beugró szükséges. Végül, ha vinnénk négy kollégánkat is a találkozóra, akkor „stratégiai partnerekként” potom 125 millió forintért (622 ezer dollárért) bármelyik államfővel eldiskurálhatunk a folyosón, illetve külön 24 órás sofőrszolgálatot kapunk magunk mellé.


Az árban természetesen nincs benne az utazás és a szállás, ahogyan az esti, még a hivatalos programnál is fontosabb mulatságok költségei sem, márpedig a dúsgazdagokra berendezkedett svájci városkában olcsó éttermet nehezen talál az ember.