2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Basescu a romakérdés európai szintű kezelését sürgette Strasbourgban
2011. 01. 27. 00:00

A romakérdés kezelése érdekében európai szintű stratégia kidolgozását szorgalmazta Basescu román államfő csütörtökön az ET Strasbourgban tanácskozó parlamenti közgyűlése előtt elhangzott beszédében.

Hangsúlyozta, hogy a romákkal szemben nem csupán saját államukat, hanem Európát is kötelezettségek terhelik, hiszen európai polgárokról van szó. Szerinte meg kell őrizni a roma közösség hagyományait, és nem szabad korlátozó intézkedésekkel "brutális módon" megváltoztatni a romák vándorló létformáját. Jogaik védelme és beilleszkedésük támogatása nem csupán az "eredetország" feladata, hanem az európai intézmények közreműködését is igényli - mondta.  

 

A beszédet követő vitában képviselői kérdésre válaszolva Basescu azon reményének adott hangot, hogy a Romániával szomszédos Moldova is az Európai Unió tagjává válhat.

 

Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő - utalva arra, hogy Romániának 2013-ig át kell rajzolnia, összhangba kell hoznia az uniós előírásokkal az országon belüli régióhatárokat - azt kérdezte Basescutól, hogy annak során figyelembe fogják-e venni az egyes területek történelmi, etnikai, kulturális sajátosságait, valamint hogy lesz-e mód a megyehatárok megváltoztatására is.

 

Az államfő azt válaszolta, hogy Románia nem híve az etnikai alapú autonómiának, de támogatja az önkormányzatiságot, és ennek jegyében színházakat, iskolákat, kórházakat adnak át önkormányzatoknak. A magyar képviselő telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ülés után rövid kötetlen jellegű beszélgetést folytatott Traian Basescuval, aki közölte vele: a régióhatárok átrajzolásának szempontrendszere még nincs napirenden, de azt egyeztetni fogják az RMDSZ-szel is.

 

Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő a vitában a székelyföldi autonómia megteremtése érdekében szólalt fel, és azt kérdezte Basescutól, kész-e tárgyalni a Székely Nemzeti Tanács képviselőivel, miután Székelyföld 600 ezres magyar lakosságának 90 százaléka kinyilvánította autonómiavágyát. A román elnök válasz gyanánt azt mondta, szeretné, ha a magyarországi románoknak ugyanannyi joguk lenne, mint a romániai magyaroknak - közölte telefonon Gaudi-Nagy az MTI-vel. A jobbikos képviselő szerint Magyarországnak fel kellene hagynia azzal, hogy "egyoldalú gesztusokat tesz" Romániának, ehelyett képviselnie kellene a székelyföldi autonómia ügyét.