2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Snétberger Ferenc a Bundestag megemlékezésén zenél
2011. 01. 26. 00:00

Snétberger Ferenc gitárművész zenél csütörtökön a német parlament alsóháza, a Bundestag ülésén, amelyen a holokauszt emléknapja alkalmából a nemzetiszocializmus áldozatairól emlékeznek meg.

Az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 66. évfordulóján Zoni Weisz holland holokauszt túlélő mond beszédet, az 1988 óta Berlinben élő világhírű, Liszt-díjas magyar gitárművész és zeneszerző, Snétberger Ferenc előtte és utána gitározik - tájékoztatta Mészáros Zoltán, a művész menedzsere szerdán az MTI-t. Snétberger és Mészáros társalapítói a felsőörsi Európai Roma Zenei Szakkollégiumnak.

 

A Bundestag csütörtöki emlékülését Norbert Lammert, a parlament elnöke nyitja meg, az eseményen parlamenti képviselők és az alkotmányos intézmények képviselői mellett egy ifjúsági találkozó résztvevői is jelen lesznek. A nemzetiszocializmus áldozatairól való megemlékezésen először zenél a szintik és romák egy képviselője a német parlament alsóházában.

 

A Bundestag 1996-ban az akkori államfő, Roman Herzog kezdeményezésére nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának napját. A parlament azóta minden évben emlékezik a nemzetiszocializmus áldozataira. Tavaly Simon Peresz személyében izraeli elnök első ízben szólalt fel a németországi holokauszt-emléknapon. 2008-ban az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre mondott beszédet.