2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Együttműködnek Nagykanizsán a rendőrök és a cigány kisebbségi szervezetek
2011. 01. 25. 00:00

Bűnmegelőzésről, az áldozattá válás elkerüléséről és a cigány fiatalok rendőri pályára irányításáról is szól az az együttműködési megállapodás...

A keddi aláíráson Molnár József, a város rendőrkapitánya elmondta: a keretmegállapodás kitér arra, hogy a kisebbségi önkormányzatok és a rendőrség kölcsönösen segíti egymást egyebek mellett bűnmegelőzési javaslatokkal, a bűnügyileg fertőzött gócokban intézkedések kezdeményezésével, az áldozattá válás elkerülésének oktatásával és a cigány fiatalok rendőri pálya iránti érdeklődésének felkeltésével. A rendőrség és a kisebbségi szervezetek közötti napi kapcsolattartást városi és megyei kapitánysági összekötő tisztek segítik.

 

A kapitányság vezetője hozzátette: most már hagyományosnak számít, hogy négyévente az újonnan megválasztott cigány kisebbségi szervezetek vezetőivel egy asztalhoz ülnek, de a jövőben is minden évben értékelik az előző esztendő tapasztalatait. Az elmúlt évről azt mondta: nagy eredménynek számít, hogy - 2009-hez hasonlóan - tavaly sem volt bejelentés diszkriminatív rendőri intézkedés miatt, de nem hallgatta el, hogy alkalmanként határozottabb fellépésre van szükségük, mert gyakrabban megpróbálnak ellenállni a rendőri intézkedésekkor.

 

Szólt arról is, hogy a munkanélküliség növekedésével együtt gyarapodott a bűnügyek, szabálysértési ügyek száma, ezen belül leginkább az élelmiszerek, napi közszükségleti cikkek alkalmi lopásának és a betöréses lopásoknak az aránya nőtt. Hozzátette: sajnálatos, hogy a város környékén leginkább problémásnak számító Zalakomárban nem alakult kisebbségi önkormányzat, mert azzal közösen hatékonyabban lehetne fellépni a jogsértésekkel szemben.