2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egyetlen szavazat döntött a két cigány vezető között
2011. 01. 21. 00:00

Sárközi János Józsefet választották a tagok a megyei cigány önkormányzat elnökének a tegnapi alakuló ülésen. A hangulat nem volt éppen feszültségmentes, de a jövőben együttműködést akarnak a felek.

Megtartotta alakuló ülését a Tolna Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat. A január 9-i kisebbségi választások eredményeit dr. Fusz György, a Területi Választási Bizottság elnöke ismertette, majd a tagok eskütétele után átadta nekik a megbízó okleveleket.

Ez volt az ülés utolsó nyugodt pillanata, a testület elnökének megválasztása már nem volt éppen problémamentes. Előbb a körülmények okoztak némi értetlenséget, az eredmény pedig kisebb feszültséget. A zavar oka az volt, hogy Pongó Ignác javasolta, titkos szavazáson döntsenek az általa jelölt Sárközi János József és a Sárközi Károly által ajánlott Kalányos János között.

 

Ez azonban a vártnál több adminisztrációs kötelezettséggel járt. Számláló bizottság felállításra (a tagokról való döntés volt az egyetlen, amit egyhangúlag hozott meg a testület), szavazólapok elkészítésére, lepecsételésére, hivatalos átvételére volt szükség. De legalább első körben eldőlt a kérdés, mivel mind a hét tag érvényes szavazólapot dobott be a gondosan lezárt és ellenőrzött urnába. Sárközi János József négy szavazatot kapott az előző elnök, Kalányos János három voksával szemben. Így változás történt a megyei cigány önkormányzat élén.

 

Ezt követően nem meglepő, hogy az elnökhelyettesről való döntés is hasonló körülmények között zajlott. Ahogy az újonnan megválasztott elnök fogalmazott, meg kellett ismételni az előző „ceremóniát”. Ugyanis a helyettesi posztra szintén két tagot jelöltek. Sárközi János József Kalányos Jánost javasolta, Pongó Ignác pedig Bihari Lászlót. Ez a titkos szavazás azonban nem vezetett eredményre, mivel mindkét jelöltnek 3-3 támogatója akadt, és az urnába egy érvénytelenül kitöltött lapot is bedobtak. A sikertelenség kihirdetése után érkezett egy javaslat arra, hogy mégis csak most nyíltan döntsenek az elnökhelyettes személyéről.

 

Ezt azonban nem támogatták kellő számban a tagok, így szabályszerűen a következő ülésen döntenek az ügyben. Várhatóan a jövő héten. A Szervezeti és Működési Szabályzat felülvizsgálata is átcsúszott későbbi időpontra, ugyanis az újonnan megválasztott tagoknak még nem volt alkalmuk azt tanulmányozni.

 

Jövőbeni terveiről Sárközi János József elmondta, hogy az eddigiekhez képest teljesen más struktúrát képzel el. Nincs Lungo Drom, nincs MCF, csak közös munka van. Nem egy személyben szeretne sikereket elérni, hanem csapatmunkát vár az integráció elősegítésében. Az, hogy szavai egyetértő tapsot váltottak ki, talán jele annak, hogy a testület többi tagjában is megvan erre a hajlandóság.

 

Sárközi Károly azonban jelezte, ha nem lesz meg a kellő együttműködés, hanem a tegnapihoz hasonló hangulatban telnek majd az ülések, visszaadja a mandátumát. Zárszóként a leköszönő elnök, Kalányos János a sajátjánál eredményesebb ciklust kívánt utódjának, hozzátéve, hogy azonos költségvetéssel ez egyáltalán nem lesz könnyű feladat.