HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kisebbségi választás - Csütörtökön tartja alakuló ülését az OCÖ

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Január 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A mandátumátvételt követően csütörtökön tartja alakuló ülését az 53 tagú Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ), a testület elnöke várhatóan Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke lesz.

Hirdetmény

Az újonnan választott képviselők a Duna Palotában veszik át megbízólevelüket, majd ugyanott meg is tartják az alakuló ülést, ahol a törvény szerint elnököt és elnökhelyetteseket választanak.

 

Az 53 tagú testületben a január 9-i elektori voksolás eredményeként a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszteri biztos vezette Lungo Drom kapott többséget, 37 képviselőt delegálhatott a testületbe, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t 2003 óta irányító Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) 16 mandátumot szerzett.

 

A választási eredmények alapján várhatóan Farkas Flóriánt javasolják, és választják majd elnöknek az új képviselők. A politikus - aki 1995 és 2002 között két egymást követő cikluson át vezette az országos önkormányzatot - a január 9-i választások után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a választások eredménye és felhatalmazása alapján neki kell vezetnie az OCÖ-t. "A Lungo Drom, és személy szerint én, ezt a felhatalmazást nem a kormánytól, a párttól, hanem a cigányságtól kaptuk" - mondta akkor Farkas Flórián.

 

Négy évvel korábban szintén a Lungo Drom nyerte a kisebbségi választásokat: a szervezet az országos testületben 28, míg a Kolompár Orbán vezette MCF 25 mandátumot kapott, de az alakuló ülésen az MCF a Lungo Drom egyik képviselőjét jelölte elnöknek, aki másodmagával átállt az OCÖ-elnök által vezetett szervezethez, így a mérleg átbillent, és Kozák Jánost választották elnöknek.

 

A Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal akkor - Farkas Flórián panaszbeadványa alapján - törvénysértőnek minősítette az alakuló ülést, és annak megismétlését rendelte el. A két héttel később megismételt alakuló ülésen már Kolompár Orbánt 29 igen, 1 nem és 23 tartózkodó szavazat mellett választották meg elnöknek, míg a másik elnökjelölt, Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője 24 támogató szavazatot kapott.

 

Az OCÖ 16 éves alapítása óta az ötödik alakuló ülését tartja, eddig öt elnöke volt.

 

1995 áprilisában és 1999 januárjában maratoni elektori gyűléseket követően Farkas Flóriánt választották elnöknek. Akkor az 53 tagú testületbe csak Lungo Drom-os képviselők jutottak be, ezért a rivális szervezetek mindkét alkalommal megóvták az eredményt, de a választási bizottság elutasította a panaszokat, így a voksolás eredménye érvényben maradt.

 

2003 januárjában megfordultak az erőviszonyok, és a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei nyertek: 52 tagot delegáltak a grémiumba, de a Lungo Drom megóvta az eredményt, bírósághoz fordult. A megismételt választásokon újra a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei győztek, és a Lungo Dromnak csak két képviselője, Farkas Flórián és ifj. Bogdán János  jutott be a grémiumba - utóbbi időközben kilépett a szervezetből, és az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese, az OCÖ szóvivője lett.

 

Az alakuló ülésen viták és verekedések közepette Horváth Aladárt, a Magyarországi

 

Roma Parlament képviselőjét választották elnöknek, de pozíciójából vitatott körülmények között elmozdították, és akkori gazdasági elnökhelyettesét, Kolompár Orbán kiskunmajsai vállalkozót, korábbi OCÖ-s képviselőt választották elnöknek, aki azóta vezette a testületet.

 

Kolompár Orbán ellen 2009 novemberében büntetőper kezdődött a Kecskeméti Városi Bíróságon, a per jelenleg is tart.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt