HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gazdasági társasággá alakul a Gandhi Közalapítvány

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Január 17    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Nonprofit gazdasági társasággá alakul a tervek szerint a pécsi Gandhi Gimnáziumot működtető közalapítvány, de ez érdemben nincs hatással az ország egyetlen roma nemzetiségi oktatási intézményében folyó munkára - közölte a kuratórium elnöke hétfőn Pécsen.

Hirdetmény

Várnai Márton a sajtótájékoztatón azt mondta: tárgyalnak a kormány képviselőivel és szeretné megnyugtatni mindazokat, akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a gimnázium jövőjével kapcsolatban. A gazdasági társaság várhatóan április végére veszi át a közalapítvány feladatait, a szakmai munkát pedig a tulajdonosi képviselőkből alakuló tanácsadó testület segíti.

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium január 5-én tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányzat több közalapítvány megszüntetését, átszervezését tervezi, így például a Gandhi Közalapítvány, illetve az általa működtetett gimnázium átalakítását is. Ennek indoka, hogy a szervezet 2004 óta súlyos működési zavarokkal küzd és két éve határozatképtelen.

 

Várnai Márton utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a kormány gondoskodni fog a jelenleg csonka kuratórium kiegészítéséről. "Ez nemcsak a költségvetés elfogadása miatt fontos lépés, hanem azért is, mert a szervezet a gazdasági társaság megalakulásával csak így számolhat el a vagyonával" - mutatott rá.

 

A kuratóriumi elnök kifejtette: a Gandhi Gimnáziumot 1994-ben alapították azzal a céllal, hogy a roma fiataloknak nyelvük, kultúrájuk, történelmük, életmódjuk figyelembe vételével tegyék lehetővé a tanulást, a tudományokkal való ismerkedést. Az intézmény nagy gondot fordít a tehetséges roma fiatalok felkarolására, a roma értelmiség kinevelésére is.

 

A Gandhi Gimnázium - melynek ma mintegy félezer diákja van - két évvel ezelőtt, a legutóbbi igazgatóválasztáskor került a sajtóérdeklődés középpontjába.

 

Az iskolát működtető közalapítvány 2009 januárjában megváltozott összetételű kuratóriuma egyebek mellett a rossz tanulói teljesítményekre hivatkozva döntött az igazgatóváltás mellett, és 2009. július 1-től nem az iskolát egy évtizede vezető, a szülők, a diákönkormányzat, valamint a nevelőtestület által támogatott Csovcsics Erikát, hanem a Gandhi egyik tanárát, Gidáné Orsós Erzsébetet bízta meg az igazgatói teendőkkel.

 

Úgy vélték, hogy az iskola pedagógiai programja nem alkalmas roma értelmiség kinevelésére, illetve arra, hogy ehhez kapcsolódva ne csak Pécsett, hanem az ország más területein is indulhasson roma nemzetiségi oktatás.

 

Rámutattak, hogy Csovcsics Erikának nem volt meg a szükséges végzettsége az igazgatói poszt betöltéséhez, a Gandhit pedig az elmúlt években többször megbüntették különböző hiányosságok miatt.

 

A döntés ellen a gimnázium diákjai ülősztrájkkal tiltakoztak, az alapítók is felemelték szavukat a döntés ellen és Sólyom László akkori államfő is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a pályázat körül kialakult vita veszélyeztetheti az iskolának a roma közoktatásban elért példamutató eredményeit.

 

Az alapítók 2009 júniusában visszahívták a roma nemzetiségi oktatási intézményt működtető közalapítvány Várnai Márton vezette, év elején felállt kuratóriumát, a helyekre új tagokat választottak, mert aggályosnak ítélték az iskolában nyár elején tartott igazgatóválasztás körülményeit.

 

Az új tagok beiktatásához azonban módosítani kellett volna a közalapítvány alapító okiratát, ami csak akkor lehetséges, ha a dokumentumot mind a huszonnégy alapító aláírja. Ez azonban nem történt meg, így a kuratórium csonka maradt.

 

Várnai Márton hétfői tájékoztatóján az iskolában folyó munkával kapcsolatos újságírói kérdésekre azt válaszolta, hogy "az intézmény kiváló szakmai háttérrel működik, vezetése jó úton jár".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Magyar árnyék

  • A társadalmi rasszizmus rombolja a roma gyerekek örökbefogadásának ügyét

  • Megzavart egy roma LMBTQ-emberekről szóló filmvetítést a Mi Hazánk

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt