HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jótékonysági koncert az Európai Roma Zenei Szakkollégium javára

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Január 12    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Felsőörsön, a Balaton-felvidéken június 19-én kezdi meg működését az Európai Roma Zenei Szakkollégium, amelynek alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc. Az intézmény javára szombaton este rendeznek koncertet a Művészetek Palotájában.

Hirdetmény

Az esten az autentikus cigányzenétől a világzenét át a klasszikus és modern dzsesszig ível a műsor. Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok főszervezője, valamint menedzsere, Snétberger Ferenc, a szakkollégium társalapítója szerdán elmondta az MTI-nek, hogy a Globális Tudás Alapítvány kereste meg őket a koncert ötletével.

Az elképzeléshez örömmel csatlakoztak a legkiválóbb zenészek: az estet a nemzetközileg is sikeres roma zenekar, a Parno Graszt fogja keretbe. Klasszikus és világzenészek, illetve dzsesszisták egyaránt fellépnek: ifj. Balázs János, Bíró Eszter és Fodo, Kállai Ernő, Palya Bea és a Lukács Miklós Kvintett, Snétberger Ferenc pedig Barcza Horváth Józseffel duóban játszik.

Mint Mészáros Zoltán felidézte, pályakezdő pedagógusként több amerikai nyári táborban dolgozott nehezen kezelhető, autista és más hátrányos helyzetű fiatallal, ott szerzett széleskörű tapasztalatot. Egyetértett Snétberger Ferenccel abban, hogy a serdülőket meg kellene kímélni a stresszes nagyvárosi környezettől.

A szakkollégium a felsőörsi volt úttörőtáborban lesz, amely ideális hely: patakparton, erdőben van, de közel a Balatonhoz. Akit felvesznek, összesen 12 hetes (őszi 3 hetes, tavaszi 3 hetes és nyári 6 hetes) kurzuson tanulhat zenét, roma kultúrtörténetet, számítástechnikát, angolt és egy kis marketinget. A zenei oktatásért olyan hazai és világhírű művész-tanárok a felelősek, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

A növedékeket fürdőszobás, 2-4 ágyas szobák és egy 150 személyes koncertterem várja. A kikapcsolódásra sportpályák nyújtanak lehetőséget; az intézmény a tábor felszereléséhez a Norvég Alaptól nyert 2,7 millió eurós támogatást, amelyhez a magyar állam 500 ezer euróval járult hozzá.

A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) azt vállalta, hogy a működtetéshez három éven át évi 100 ezer dollárt ad, és számítanak további uniós pályázati segítségre is.

Meghallgatásokat országszerte tartanak, 12-20 év közötti, középhaladó és haladó hangszeres roma fiatalokat keresnek. Az első hatvan növendékkel június 19-én kezdi meg működését Felsőörsön az Európai Roma Zenei Szakkollégium.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt