2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

MCF: nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte a kisebbségi választásokat
2011. 01. 11. 00:00

Az MCF vezetése úgy látja, hogy nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte meg a kisebbségi választásokat, így a gratuláció személy szerint Farkas Flóriánnak és a kormányzó pártnak jár.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke - aki egyben fideszes országgyűlési képviselő és a romatámogatásokért felelős  miniszteri biztos - a Képviselői Irodaházban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: új korszak, új szemléletű, erkölcsös politika indult el romaügyben azzal, hogy a vasárnapi országos kisebbségi választásokon 71, a területin pedig 85 százalékos támogatást kapott az általa vezetett szervezet. Ez az üzenet azt jelenti: a cigányság nem fogadja el a kriminalizált, szakszerűtlen és törvénytelen cigánypolitikát, ezért minden eddiginél hatékonyabb, eredményesebb politikát fognak felmutatni - tette hozzá.

Ifj. Bogdán János, az MCF elnökhelyettese, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szóvivője minderre úgy reagált: "ami a szakmaiságot illeti, állunk a Lungo Drom rendelkezésére mindenféle terület és témakör megvitatásában, de szeretnénk kiemelni, hogy ezek ne kétharmados politikai viták legyenek, hanem valóban a nyomorban és kiszolgáltatottságban élő egymilliós roma közösség felemelkedését szolgálják".

Hozzátette: "Balog Zoltán államtitkárral már korábban megegyeztünk: erkölcsből csak egy van, éppen ezért az MCF és szövetségesei az alakuló ülésen bemutatják az erkölcsi bizonyítványukat, és az ügynök-átvilágításuk eredményét. Ha ezt a Lungo Drom képviselői is megteszik, részünkről ezzel az erkölcsi vitát lezártnak tekintjük".

A szóvivő ezt arra reagálva közölte, hogy Farkas Flórián a sajtótájékoztatóján azt mondta: az általa vezetett szervezet politikája három pilléren nyugszik: törvényesség, szakszerűség, erkölcsiség, és ennek alapján csak olyanok kerülhettek fel a listájukra, akik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeztek.

Kolompár Orbán, az MCF és az OCÖ elnöke az MTI-nek azt mondta: nem a Lungo Drom, hanem a Fidesz nyerte meg a kisebbségi választásokat. "Azzal, hogy elismertük a jobboldal győzelmét, nem kívánunk ezek után sem a fidesszel, sem a Lungo Drommal harcolni" - tette hozzá.

A roma vezető gratulált Farkas Flóriánnak és a Fidesznek, és közölte: kész minél előbb az OCÖ hivatalának átadás-átvételére, nem kíván semmiféle akadályt görgetni ez elé, mert mint fogalmazott, mindenkinek érdeke a nyugodt, kiegyensúlyozott és folyamatos munka.

Azzal kapcsolatban, hogy Farkas Flórián reményei szerint már a jövő héten megtarthatják az OCÖ alakuló ülését, s erre kéri az Országos Választási Bizottságot, úgy reagált: támogatják, hogy ez minél előbb, a törvényi keretek betartása mellett megtörténhessen, de azt a jogszabályok, és nem pedig egyes politikusuk elvárásai szerint kell összehívni.

Kolompár Orbán azt kezdeményezi, hogy az MCF és a Lungo Drom hozzon létre munkacsoportot az átadás-átvételre,  hogy az zökkenőmentesen megtörténhessen.

 

Az 53 tagú OCÖ-ben a Lungo Drom 37 képviselői helyet szerzett, míg az MCF 16 mandátumot tudhat magáénak.