2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megyei kisebbségi választás – Eredmények
2011. 01. 10. 00:00

A megyék többségében, a hétfő kora délutáni adatok szerint a Lungo Drom kétharmados győzelmet aratva szerezte meg a 7 fős testületek mandátumait.

Szabolcsban a Lungo Drom nyerte a területi választást  

 

A szavazatok mintegy négyötödének megszerzésével a Lungo Drom nyerte a területi cigány kisebbségi választásokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

 

A választásra jogosult 528 elektorból 516 vett részt a vasárnapi voksoláson, az érvényes szavazatok száma pedig 510 volt.

     

Ebből 403 voksot a Lungo Drom kapott, amely így hat képviselőt delegálhat a területi cigány kisebbségi önkormányzatba. A fennmaradó egy mandátumot a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Roma Polgári Tömörülés és a Roma Polgárjogi Mozgalom (CSZOSZ-RPT-RPM) által közösen indított jelölt nyerte el.

     

Csongrád megyében az MCF győzött

 

Csongrád megyében az MCF 5, a Lungo Drom 2 mandátumot szerzett. A megyében a 72 választásra jogosult elektorból 71 jelent meg, és 70 érvényes szavazatot adtak le. A voksoláson az MCF 44, a Lungo Drom 26 szavazatot kapott.

 

Veszprém megyében a Lungo Drom legyőzte a Macifész-t

 

A Lungo Drom és a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) csaknem egyenlő arányban képviselteti magát a Veszprém megyei cigány kisebbségi önkormányzatban a kisebbségi választás alapján; az előbbi szervezet négy, az utóbbi három képviselőt ad helyi önkormányzatainak száma alapján a hétfős testületbe. A választásra jogosult 175 elektorból 173 vett részt a vasárnapi kisebbségi önkormányzati voksoláson, az érvényes szavazatok száma pedig 162 volt. Ebből 97 voksot a Lungo Drom, 65 szavazatot pedig a Macifész kapott, így a hétfős területi cigány kisebbségi önkormányzatba előbbi 4, utóbbi 3 képviselőt delegálhat. A testület alakuló ülését 15 napon belül kell megtartani.

     

Pest megyében a Lungo Drom 5 képviselői helyet szerzett

 

Pest megyében 185 szavazattal 5 képviselői mandátumot szerzett a Lungo Drom,  az MCF 81 vokssal 2 képviselőt delegálhat a megyei önkormányzatba. A 279 elektorból  271-en szavaztak, és 5 érvénytelen szavazólap került az urnába.

 

Zalában is a Lungo Drom kapott többséget

 

Zala megyében 5 képviselője lesz a Lungo Dromnak, míg a Vidéki Cigányokért Egyesület 2 képviselője, köztük Teleki László kapott mandátumot a vasárnapi választáson. A megyében a Lungo Drom 157, a vidéki egyesület 59 voksot kapott.

 

Tolnában a Lungo Drom nyerte a megyei választást 

 

Tolna megyében a Lungo Drom nyerte a vasárnapi megyei cigány kisebbségi választást, a szervezet listájára 156-an szavaztak, míg az MCF listája 67 szavazatot kapott. A Tolna Megyei Területi Választási Bizottság hétfői ülésén a mandátumok kiosztásáról is döntött: a Tolna megyei cigány önkormányzatban a Lungo Drom öt, az MCF két mandátumot szerzett. Tolna megyében vasárnap ötvenkét településen rendeztek megyei és országos kisebbségi önkormányzati választást, az elektorok két megyei listára szavazhattak. A 229 elektor közül 226-an jelentek meg az urnáknál, közülük egy nem szavazhatott, mert nem tudta igazolni állandó lakcímét, két szavazat pedig érvénytelen volt.

 

Hajdú-Bihar megye RPT

 

A cigány kisebbségnél a Roma Polgári Tömörülés 131, míg a Lungo Drom 76 szavazatot kapott, 5 szavazat érvénytelen volt, így az RPT 5 mandátumot, a Lungo Drom pedig 2 mandátumot szerzett meg.