2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elnapolták a Kolompár Orbán és társai ellen indított per hétfői tárgyalását
2011. 01. 10. 00:00

Egy kihallgatásra beidézett tanú távolmaradása miatt elnapolták az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán és nyolc társa ellen indult büntetőper hétfői tárgyalását.

A roma érdekképviseleti szervezet vezetője és nyolc társa elleni per 2009 novemberében kezdődött, majd 2010 nyarán indult újra a kecskeméti bíróságon. Az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével és a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a hétfői döntés kihirdetését megelőzően elmondta: a tanút már többször beidézte a bíróság, ám különböző kifogásokra – egyebek mellett többször is lakcímváltozásra - hivatkozva azt állította: nem volt tudomása az idézésről, ezért nem jelent meg a bizonyítási eljáráson. Mivel a legutóbbi idézést bizonyíthatóan átvette, így az szabályosnak minősül, a tanú távolmaradására nincs mentség, súlyos bírságra, végső esetben akár bilincsben történő előállításra is számíthat – fogalmazott.

A bíró az MTI kérdésére elmondta: a tárgyalás elnapolására azért volt szükség, mert az ügy szempontjából fontos tanúról van szó, a hétfői tárgyalási napot kifejezetten az ő kihallgatására szánta a bíróság. A per szerdán folytatódik, a mostani tanú legközelebb áprilisban kerülhet sorra – tette hozzá.

Mátyásné Polereczki Éva tájékoztatása szerint a most induló tárgyalássorozat február 3-ig tart majd. Ezt követően április első három hetében, illetve a tervek szerint júniusban mindvégig tanúk, illetve nyáron már szakértők kihallgatásával is folytatódik a per.

A 2009 novemberében kezdődött per folytatását a tanácsvezető bíró egyébként 2010 februárjára tervezte, ám akkor azt el kellett halasztani, miután Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselőjelöltjeként megmérette magát a legutóbbi országgyűlési választáson, így mentelmi jog illette meg.

A per emiatt 2010. június 17-én indult újra a vádlottak meghallgatásával, majd július 1. után ismét szünetelt. A 2010. október 6-i tárgyalási napon a bíró bejelentette: 130-150 tanú, valamint szakértők meghallgatását tervezi. Közülük tavaly októberben csaknem harminc tanút hallgatott meg a bíróság. Rajtuk kívül a bíró további 50-60 tanú szóbeli meghallgatásával számol a bizonyítási eljárásban. Vannak olyan tanúk is, akik írásban tehetnek vallomást. A tanúk után pedig a szakértők meghallgatása következik.

Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal a sajátjaként rendelkezett. Ezért, jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem megsértése bűntett miatt mint tettest vádolják, két alkalmazottat pedig mint társtettest.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet valótlan tartalmú számlákkal számolt el az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az OCÖ elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolják. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből pedig további 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg a vád szerint jogosulatlanul, illetve  további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán a korábbi maghallgatásakor nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, azt mondta, hogy nem követett el bűncselekményt.