2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megoldhatók a romák problémái
2011. 01. 06. 00:00

A Tagesspiegel hosszú cikkben foglalkozik az európai romakérdés megoldási mintáját jelentő pécsi Gandhi gimnáziummal.

A berlini napilapban Agnieszka Hreczuk Romák elitiskolával kívánnak magukon segíteni című cikkében tudósít a pécsi Gandhi gimnáziumból. Az utcát söprögető Jovánovics Zsolt Péter fiát már a pécsi Gandhi gimnáziumba küldte. „Ha nem lennék biztos benne, hogy a fiamat cigányként elfogadják, sohasem küldeném oda” – fogalmazott. Itt, Siklósnagyfaluban cigánynak nevezik magukat, és nem érdekli őket a nyugati politikai korrektség. Siklósnagyfaluban majdnem mindenki munkanélküli, és sokáig az idősek magukra hagyták a fiatalokat, nem törődtek velük. Ez a helyzet most változik. Az 1994-ben megnyitott pécsi Ghandi Közalapítványi Gimnázium és Kollégium a világ egyetlen ilyen cigány iskolája. Az iskola célja a roma elit kinevelése. A döntően a magyar költségvetésből finanszírozott, kizárólag cigánygyerekeknek fenntartott iskola jól illik az ország uniós elnökségéhez, melynek egyik fontos kérdése a romák helyzete.

Orsós-Gida Erzsébet, az iskola igazgatója szerint minden eddigi program, aminek a cigányokon kellett volna segítenie, alkalmatlannak bizonyult. Ha az emberek azt hallják, mennyi pénzt kaptak a romák Magyarországon, akkor irigykedni kezdenek, ugyanakkor arról kevesebb szó esik, hogy ebből keveset láttak. Az EU is sok pénzt ígért az iskolának, de eddig egyetlen cent sem érkezett hozzájuk.

Azt, hogy problémákat találtak a támogatásokban, megerősíti Balog Zoltán államtitkár is. Hiányzik az átláthatóság és a megfelelő eljárás. 1996 és 2006 között az EU-ból 120 milliárd forint érkezett a magyarországi cigányokhoz. Ebből azonban csak tízmilliárd jutott el azonosíthatóan a célcsoporthoz – fogalmazott Balog. Új telepeket építettek a pénzből vagy óvodákat, a többi forrás eltűnt. Elszivárgott az igazgatásban, tanulmányokra és utazásra, vagy az asztal alatt ismerősöknek adták. Gyakran kevéssé átgondolt a pénzek szétosztása – vélte az államtitkár. Szerinte ezt nem lehet így folytatni. Budapest erről is tárgyalni kíván az EU-val. Orbán Viktor miniszterelnök meg szeretné mutatni, hogy az európai romaprobléma megoldható.