2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiszabőn csak a segélyt tudják kifizetni, a dolgozókat nem
2011. 01. 04. 00:00

22 ezer forintot kaptak decemberi fizetésük helyett Tiszabőn a tanárok, tanítók, az óvónők és más önkormányzati alkalmazottak. A polgármestere abban bízik, hogy valaki majd csak segít.

Farkas Barna polgármester megerősítette, a keddi testületi ülésen valóban arról döntöttek, hogy a dolgozók most nem kapnak fizetést Tiszabőn. Ugyan először arról beszélt, hogy a közalkalmazotti bérek felét kifizetik, de amikor egy olvasói levélre hivatkozva ismét rákérdeztünk az összegre, már a 22 ezer forintos juttatást emlegette és azt, hogy ez azért van, mert „nem küldött pénzt a kormány” és Tiszabőn több a kiadás, mint a bevétel. Ezután kérés nélkül sorolta, hogy ő mi mindent tett, hogy elkerüljék ezt a helyzetet (megszüntette a költségtérítéseket, elküldött négy embert takarékossági okok miatt, stb.) és említett egy 12 milliós összeget is, amit ő spórolt meg a falunak. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy több embert már nem tud elküldeni, mert nem tudnának működni az intézmények, és felhívta arra is a figyelmet, hogy sem ő, sem a jegyző, de még a testületének tagjai sem veszik fel az illetményüket.

Miért van a baj?

Kérdésünkre kiderült, hogy a pénztelenség mellett még 60 millió forintos adósságot is görget maga előtt a falu, ezt amúgy Farkas Barna nem tartja soknak, mert mint mondta, tud olyan településekről is, ahol ez az összeg 120 millió fölött van. Az MNO-hoz eljuttatott olvasói levél sikkasztásokra, tolvajlásokra vonatkozó felvetéseire a polgármester kijelentette, hogy „hülye, aki ezt kitalálta”. A polgármester elődjét és kétszeri, vesztes kihívóját látja a híresztelések mögött, aki szerinte „a fejére esett”, és ha tizenötször indul ellene, akkor tizenötször bukja majd el a választást. A levélben említett gyanús csatornaépítésről és óvodaberuházásról, ahonnan az önkormányzat járművével lopták az építőanyagot, Farkas Barna annyit mondott, hogy a műszaki ellenőrök és a közigazgatási hivatal mindent rendben talált a beruházásoknál, pedig 20-30 ellenőr is vizsgálódott akkoriban a faluban.

Februárban pénzt hoz a postás?

Hogy mit hoz a jövő, arról a polgármester csak annyit mondott, hogy segítséget fog kérni, és ő úgy tudja, február elején 28-30 millió forint fog érkezni az államtól a falu számlájára, abból majd visszamenőleg is fizetni fognak az önkormányzat alkalmazásában álló dolgozóknak. Farkas Barna szerint azért nem fizettek, mert januárban csak 14 milliót kaptak, amit a keddi testületi döntéssel szinte teljes egészében a segélyezésre fordítanak. Azt viszont tagadta, hogy az ülésen elhangzott volna egy olyan kijelentés is, miszerint nem is kell fizetni a dolgozóknak, mert érdemi munkát amúgy sem végeznek.