2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kulturális autonómia a Romawebbel
2010. 12. 30. 00:00

Az államtitkárság kijelenti, a kormányprogramjuk egyik fő sarokpontja a kisebbségek kulturális autonómiájának megteremtése, mégis központilag irányított roma médiát akarnak a Romaweb újraélesztésével

Roma sajtó: egy működőképes konstrukció kell


Az államháztartásról szóló törvény értelmében, ha köztartozás áll fenn, „akkor annak rendezéséig állami támogatás nem folyósítható” – ezt a választ adta az államtitkárság a roma médiumokkal kapcsolatos kérdésre a MNO-nak.

 

Az MNO információi szerint gondok adódtak a cigányságot reprezentáló sajtó támogatásával kapcsolatban. Válaszukban sajnálkoznak, hogy az elmúlt években jelentősre duzzadt köztartozás miatt a Radió C a jelenlegi költségvetésből a külön részükre elkülönített pénzforrás megléte ellenére sem támogatható.

 

Olyan konstrukciót tartanak elfogadhatónak, amely nem kizárólag a központi költségvetés támogatásával, hanem képes megállni anyagilag a saját lábán is. „Amennyiben biztosítani tudjuk a Romaweb működtetéséhez szükséges forrásokat, az államtitkárság szándékozik azt fenntartani, megújult tartalommal”, a minisztérium pedig tervezi a következő évi költségvetésből a roma médiumok támogatását.

 

A Romaweb

 

A Medgyessy-kabinet idején létrehozott RomaWeb hálózatot lényegében felszámolták 2008-ban, mindössze két munkatársa maradt, ők is csak kimásolt adatokat ollóztak. 2010 október 1-től az oldal nem frissül.

 

A HírTV információja szerint összesen 139 millió forint uniós és költségvetési forrásból kezdte meg működését a kormányzati portál. Teleki László, az akkori romaügyi államtitkár szerint a RomaWeb működtetésére évente további 15 millió forintot költött a kormány.