HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Közalapítványokat szüntet meg a kormány

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 28    Forrás: Index


Ez a cikk archív

A kormány által alapított közalapítványok és alapítványok egy része nonprofit gazdasági társasággá alakul, mások feladatát központi költségvetési szervek veszik át.

Hirdetmény

Teljesen átalakulnak a kormány által alapított közalapítványok és alapítványok a Magyar Közlönyben megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett kormányhatározat értelmében.

 

Egy részük nonprofit gazdasági társasággá alakul, más részük feladatát központi költségvetési szervek, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezetek veszik át. Több alapítvány, illetve közalapítvány esetében alapítói értekezletet is összehív az illetékes tárca, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak pedig soron kívüli ellenőrzést kell tartania a Gandhi Közalapítványnál, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, a Budapest Európa Intézet Alapítványnál, az Oktatásért Közalapítványnál és a Talentum Kulturális Alapítványnál.

 

A kormány a júliusban elrendelt felülvizsgálati eljárás nyomán úgy határozott, hogy megszünteti a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítványt, az Építés Fejlődéséért Alapítványt, az Épület- és Lakásgazdálkodási- Fenntartási, Innovációs K+F Alapítványt, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítványt, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványt, a Gandhi Közalapítványt, az Iparfejlesztési Közalapítványt, a Magyar Kultúra Alapítványt, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt, a Nemzetközi Pet András Közalapítványt és a Pro Rekreatione Alapítványt.

 

A felsorolt szervezetek céljainak megvalósítására, feladatainak további ellátására a kormány többségi állami részesedéssel közhasznú nonprofit gazdasági társaságokat kíván alapítani. Ezekkel a társaságokkal vagyonkezelési szerződést kötnek, és megállapodásban rendezik a vagyonkezelői joggyakorlás módját.

 

A Magyar Közlöny legújabb számában megjelent kormányhatározat szerint ugyancsak megszűnik egy sor másik kormány által alapított alapítvány és közalapítvány, ám ezek nem nonprofit társaságok lesznek, hanem feladataikat központi költségvetési szervek, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezetek veszik át.

 

Az átalakításban szakmai tanácsadó testületek is segíthetnek, ezekben az alapítványok kuratóriumainak tagjai is részt vehetnek. Ilyen alapítványok például a Hajléktalanokért Közalapítvány, az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézet Közalapítvány, a Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány és a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány.

 

Több alapítvány, illetve közalapítvány esetében alapítói értekezletet is összehív az illetékes tárca, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak pedig soron kívüli ellenőrzést kell tartania a Gandhi Közalapítványnál, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, a Budapest Európa Intézet Alapítványnál, az Oktatásért Közalapítványnál és a Talentum Kulturális Alapítványnál (Rajkó).Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt