2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közalapítványokat szüntet meg a kormány
2010. 12. 28. 00:00

Megszűnhet a Gandhi Közalapítvány. Átalakul a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány. Soron kívüli ellenőrzés Talentum Kulturális Alapítványnál (Rajkó).

Teljesen átalakulnak a kormány által alapított közalapítványok és alapítványok a Magyar Közlönyben megjelent, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett kormányhatározat értelmében.

 

Egy részük nonprofit gazdasági társasággá alakul, más részük feladatát központi költségvetési szervek, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezetek veszik át. Több alapítvány, illetve közalapítvány esetében alapítói értekezletet is összehív az illetékes tárca, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak pedig soron kívüli ellenőrzést kell tartania a Gandhi Közalapítványnál, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, a Budapest Európa Intézet Alapítványnál, az Oktatásért Közalapítványnál és a Talentum Kulturális Alapítványnál.

 

A kormány a júliusban elrendelt felülvizsgálati eljárás nyomán úgy határozott, hogy megszünteti a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítványt, az Építés Fejlődéséért Alapítványt, az Épület- és Lakásgazdálkodási- Fenntartási, Innovációs K+F Alapítványt, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítványt, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványt, a Gandhi Közalapítványt, az Iparfejlesztési Közalapítványt, a Magyar Kultúra Alapítványt, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt, a Nemzetközi Pet András Közalapítványt és a Pro Rekreatione Alapítványt.

 

A felsorolt szervezetek céljainak megvalósítására, feladatainak további ellátására a kormány többségi állami részesedéssel közhasznú nonprofit gazdasági társaságokat kíván alapítani. Ezekkel a társaságokkal vagyonkezelési szerződést kötnek, és megállapodásban rendezik a vagyonkezelői joggyakorlás módját.

 

A Magyar Közlöny legújabb számában megjelent kormányhatározat szerint ugyancsak megszűnik egy sor másik kormány által alapított alapítvány és közalapítvány, ám ezek nem nonprofit társaságok lesznek, hanem feladataikat központi költségvetési szervek, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezetek veszik át.

 

Az átalakításban szakmai tanácsadó testületek is segíthetnek, ezekben az alapítványok kuratóriumainak tagjai is részt vehetnek. Ilyen alapítványok például a Hajléktalanokért Közalapítvány, az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézet Közalapítvány, a Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány és a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány.

 

Több alapítvány, illetve közalapítvány esetében alapítói értekezletet is összehív az illetékes tárca, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak pedig soron kívüli ellenőrzést kell tartania a Gandhi Közalapítványnál, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, a Budapest Európa Intézet Alapítványnál, az Oktatásért Közalapítványnál és a Talentum Kulturális Alapítványnál (Rajkó).