2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kiállítás megnyitó és zenés irodalmi est Nagyrábén
2010. 12. 20. 00:00

Színvonalas programú, de családias hangulatú estet szervezett negyedik alkalommal szombaton a Nagyrábéi Cigány Önkormányzat és a helyi művelődési ház.

F. Tóth Zsuzsa Bakonszegen élő alkotóművész grafikáiból készült kiállítást megnyitó Kozmáné Bődi Ildikó textiles iparművész, azért ajánlotta a képek megtekintését, mert szerinte azokon látható a cigányság minden sajátossága.


"Nyitottak vagyunk"


- Mi cigányok nyitottak vagyunk azok iránt, akik elfogadnak bennünket. – ezeket a szavakat Csonka József Hosszúpályiból érkezett „cigány missziós” lelkész mondta – amikor megosztotta személyes és közösségi élményeit a roma közösségekben szerzett tapasztalatairól. Szólt, arról is, hogy a szembenézés magunkkal és a kisebbségi létünkkel arra is ösztönözzön, hogy többre törekedjen a gyermek, mint szülője, tanuljon és örömmel munkálkodjon családjáért és tágabb közösségéért, úgy, mint ennek a rendezvénynek a szervezői is tették.


Nem maradt el a zene és a tánc


Természetesen nem maradt el a zene és a tánc sem.  Balogh Bianka, Marosvölgyi Nikolett, Mohácsi Zita adott ízelítők a női cigánytáncból. Cigány költők  megzenésített  verseit Mikula Péter énekelte el, a Berettyóújfaluból érkezett Lakatos Antal pedig Bari Károly és saját verseit szavalta el.  Az ünnepség zárásaként  Kocsis Csaba igazgató szerény ajándékokkal megköszönte az előző hétvégén szervezett évzáróbál szervezőinek munkáját. Végül a nézők egyikének kezdeményezésére a cigányok himnuszának közös eléneklésével zárult a rendezvény.