HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kisebbségi választás - LB: jogerős, hogy nem indulhat az MCF 27 jelöltje

betűméret csökkentése betűméret növelése
2010 December 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Legfelsőbb Bíróság szerint sem indulhatnak a januári országos kisebbségi választáson az MCF Magyarországi Cigányok Országos Fóruma azon jelöltjei, akik nem nyilatkoztak arról, hogy a területi vagy országos választókerületben elfogadják-e a jelölést, illetve van-e választójoguk.

Hirdetmény

Az országos kisebbségi választáson induló jelölőszervezeteknek december 14-éig kellett bejelenteniük listájukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB). Az MCF a 14-ei határidő előtt nem sokkal adta le listáját, és az OVB másnap döntött is a lista nyilvántartásba vételéről, ám az azon szereplő jelöltek közül 28-at nem vett nyilvántartásba.

 

Ezek a jelöltek ugyanis az OVB szerint nem nyilatkoztak arról, hogy a jelölést mely választókerületben (területiben vagy országosban) fogadják el, többen pedig arról sem nyilatkoztak, hogy választójoggal rendelkeznek-e. Az MCF ezek után a Legfelsőbb Bíróságon megtámadta az OVB határozatát, kérve az OVB-határozat megváltoztatását és a jelöltek nyilvántartásba vételét.

 

A testület szombaton döntött az ügyben. Az LB megállapította: az egyik jelölt, akit nem vett nyilvántartásba az OVB, megjelölte, hogy rendelkezik választójoggal és nyilatkozott arról, hogy elfogadja a jelölést, így ezért esetében az OVB téves döntést hozott. Az LB ezért elrendelte a jelölt nyilvántartásba vételét.

 

Az LB szerint az OVB a többi jelölt esetében helyes döntést hozott, amikor nem vette őket nyilvántartásba. Az LB szerint az OVB kizárólag olyan jelöltek nyilvántartásba vételét utasította el, akik egyáltalán nem tettek nyilatkozatot a választójogukra illetve a jelölés elfogadására vonatkozóan.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 5 hozzászólás érkezett.

#5   romungro  | 2010 December 21 20:31:03 like(0) dislike(0)

Véleményem szerint tudatosan töltötték ki a nyomtatványokat hiányosan. A háttérben már meg volt a megegyezés Kolompár és Farkas Flóri között. Kolompárnak beígérték a felelőségre vonás elmaradását.

#4   maros50  | 2010 December 20 07:44:13 like(0) dislike(0)

Kedves Deiure!

Az SZK jelű nyomtatványt mielött letöltöm értelem szerúen törölöm azt a szót ,hogy"terület",meghagyom az "országos"elnevezést.Mindezek után kinyomtatom és ezt adom oda a jelölteknek!

#3   Deiure  | 2010 December 19 21:38:23 like(0) dislike(0)

Az igazságot már nem tudjuk meg soha... Nem láttuk a kitéltétt nyomtatványokat, de elképzelhető, hogy mégis csak nyilatkoztak a választó jogukról és arról, hogy melyik listára szeretnének felkerülni. Ha az LB egy esetben meg tudtta állapítani a rossz döntást, kiváncsi lennék a többi esetben valóban jól döntöttek-e.

Jogilag a helyzet: a formanyomtatvány szabályszerü kitöltése valóban érvényességi kellék, de az, hogy ez a helyzet kialakult, a kapkodás, vagy bármi más okán, az más kérdés.  Az OVB határozatával eldöntötte a választást, mert ha egy kicsit rugalmasabb lett volna, (az LB is) diszkrecionális jogkörében eljárva dönthettek volna úgy is, hogy nem fosztom meg a jelölteket választói illetve választhatósági jogaiktól, hiszen a lista és jelöltjei az OVB-hez adták be a jelölö lapokat, tehát országos listán szerettek volna indulni ( ráutalo magatartás), akár el is fogadthatták volna a jelöléseket. De nem ez történt...

A közös MCF lista foghijjas lett, esélytelenől a gyözelemre, maximum annyi maradt, hogy ha az ö listájuk kap több szavazatot, nem tudjáj feltölteni mind az 53 helyet, igy nem alakul meg az OCÖ. Nem tudom, akkor új választás lesz, ahol már jó lenne fiúk odafigyelni.... Úgyhogy indulhat a kampány...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ü

#2   rromano  | 2010 December 19 19:46:16 like(0) dislike(0)

A jelöltnek kell tudnia, hogy kell kitölteni, nem? Vagy olvasni, vagy írott szöveget értelmezni nem tudnak. De akik már voltak országos jelöltek, vajon miért nem tudták, hogyan kell kitölteni? Nem emlékeztek a 4 évvel előttire? Csak azt kellett volna megismételni. Vagy Flóri az ovbvel nyereti meg magának az ocöt.

#1   maros50  | 2010 December 19 18:06:10 like(0) dislike(0)

Nem akarom bántani az MCF-et,de létezik,hogy egyszerú nyomtatványt a jelöltek nem tudnak kitölteni? Az ÖCÖ munatársai nem ellenörizték helyességét?A fizetést meg felveszik? Megáll az ész!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt