2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kisebbségi választás – Lemondásra szólítja fel az MCF az OVB elnökét
2010. 12. 16. 00:00

Az MCF szerint az egymásnak ellentmondó határozatokkal kizárt cigány képviselőjelöltekkel a választásokat akarja befolyásolni a testület, elősegítve a rivális Lungo Drom győzelmét.

 Ifj. Bogdán János, a szervezet elnökhelyettese, az Országos Cigány Önkormányzat szóvivője a választási testület döntésére utalva az MTI-nek csütörtökön úgy fogalmazott: demokráciában és jogállamban nem az OVB-nek, hanem a választópolgároknak kell dönteniük. Az MCF szerint az egymásnak ellentmondó határozatokkal kizárt képviselőjelöltekkel a választásokat akarja befolyásolni a testület, elősegítve a rivális Lungo Drom győzelmét.

 

Mint mondta, az MCF a határidőre 53 fős listát adott le, de az OVB honlapján csak 52 név szerepel, s közülük is csak 25 jelöltjüket vették nyilvántartásba, míg a Lungo Drom teljes, 53 fős listáját nyilvántartásba vették, így a rivális valamennyi jelöltje indulhat.

 

Ifj. Bogdán János az OVB határozatairól szóló dokumentumokat bemutatva közölte: néhány jelöltjüket, köztük Teleki László volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, volt romaügyi államtitkárt, illetve az OCÖ más elnökhelyetteseinek nyilvántartásba vételét olyan indokkal utasították el, amelyet más jelöltek esetében elfogadtak, illetve olyan neveket vettek nyilvántartásba, amelyekről határozat született, hogy a jelöltségüket elutasították.

 

Az MCF elnökhelyettese - akinek a jelöltségét az OVB szintén elutasította - úgy fogalmazott: az OVB bebizonyította, hogy alkalmatlan feladata ellátására, ezért felszólítják Bordás Vilmos elnököt, "gyakoroljon önkontrollt, és mondjon le pozíciójáról".

 

Hozzátette: mivel az OVB nyíltan befolyásolni kívánja a választás kimenetelét, a január 9-re kitűzött területi és országos kisebbségi választásokra nemzetközi megfigyelőket hívnak, illetve a jelöltek nyilvántartásba vételét elutasító határozat ellen, még a nap folyamán, fellebbezést nyújtanak be a Legfelsőbb Bíróságnál.

 

A Magyarországon bejegyzett 13 nemzeti és etnikai kisebbség közül a legnagyobb közgyűlési testületre (53 fő) a cigányok szavazhatnak, míg a második legnagyobb kisebbség, a németek országos képviselő-testületébe 37 tag  választható. A legkisebb létszámú országos önkormányzata - 15 taggal - a szlovéneknek lehet.

 

A január 9-re kitűzött területi és országos kisebbségi választásokon csak az októberi önkormányzati választásokon mandátumot elnyert kisebbségi képviselők szavazhatnak a felállított listákra.