HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nyolcmilliárdos programot indít a kormány hátrányos helyzetűeknek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2010 December 15    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Mintegy nyolcmilliárd forintos keretösszeggel oktatási, foglakoztatási és lakhatási programot indít a kormány hátrányos helyzetű emberek és települések számára jövőre - jelentette be a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy szerdai budapesti konferencián.

Hirdetmény

Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián a romák társadalmi felzárkózásáról tartott szimpóziumon - ismertetve a kabinet szerda délutáni döntését - közölte: évi 3 milliárd forintos keretösszeggel ösztöndíjprogram indul hátrányos helyzetű gyermekek számára általános és középiskolai szinten, 4,6 milliárd forintos kerettel pedig a lakhatási feltételek javítására indul program hazai és uniós forrásból.

 

Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva elmondta, az utóbbi program 2013-ig tart, és a február 15-ei kiírása után azok a települések pályázhatnak támogatásra, amelyekben 15 ezernél kevesebben laknak.

 

Balog Zoltán szavai szerint olyan programot akarnak elindítani, amelyben az érintett és a nem érintett közösségek is szerepet, lehetőséget kapnak. Az a céljuk, hogy a projektbe bevont embereket bent is tartsák a rendszerbe.

 

A kormányprogramban az oktatáson és a foglakoztatáson lesz a fő hangsúly. A támogatást mérhető teljesítményhez kötik majd: munkához, a gyermekek iskolába járásához és teljesítményéhez, valamint a felnőttek közösségi aktivitáshoz - ismertette az államtitkár.

 

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette a szimpóziumon azt is, hogy évi 3 milliárd forintos keretösszegű ösztöndíjprogram indul a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Nemcsak a jól tanulók pályázhatnak majd, hanem azok is, akik közel állnak ahhoz, hogy kiessenek az általános iskolából.

 

Az Út a középiskolába projektre 700 millió, az Út az érettségihez ösztöndíjra 584, az Út a szakmához programra 450 millió forint keretösszegű támogatást biztosítanak, az iskolahálózatra pedig - amelyben olyan mentorok kapnak majd támogatást, akik három gyermekkel foglalkoznak - 1,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta Balog Zoltán.

 

A Norvég Királyság nagykövete, Siri Ellen Sletner az egész napos tanácskozás végén az MTI-nek elmondta, hogy a norvég kormány a következő öt évben is támogatást nyújt Magyarországnak a hátrányos helyzetű emberek és közösségek támogatására. A 150 millió eurós támogatás keretéről már megszületett a megállapodás, de a konkrét, támogatandó programokról még tart az egyeztetés a két kormány között, amely jövő év tavaszára lezárulhat.

 

A Norvég Alap az elmúlt öt évben is jelentősen hozzájárult a gazdasági és kulturális különbségek csökkentéséhez, főként a kisebbségek helyzetének, életminőségének javításához – tette hozzá, megjegyezve, hogy számos projektet támogattak a roma felzárkóztatásában, ezen belül is kiemelte a 2011 nyarán Felsőörsön induló Európai Roma Zenei Szakkollégiumot, amelynek művészeti igazgatója a Berlinben élő világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc lesz.



Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   romungro  | 2010 December 23 17:06:08 like(0) dislike(0)

A cigányok integrációja elsősorban nem pénz, ha nem szándék kérdése. Addig ameddig a cigányok foglalkoztatását elsősorban a közmunkában akarják megvalósítani, addig nem lesz integráció! Teljesen mindegy, hogy értségivel vagy diplomával járnak a cigányok pecsételni a Munkaügyi Központokba. A cigányokat nem engedik be a valódi munkaerő piacara abból az egyszerű megfontolásból kiindulva, hogy ugyan is akkor a nem cigányoknak kellene munka nélkülivé válnia.

#1   deloro  | 2010 December 16 07:56:10 like(0) dislike(0)

Támogatandónak tartom az elképzeléseket és a tervezett programokat. Végre, már itt volt az ideje.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt