2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyolcmilliárdos programot indít a kormány hátrányos helyzetűeknek
2010. 12. 15. 00:00

Mintegy nyolcmilliárd forintos keretösszeggel oktatási, foglakoztatási és lakhatási programot indít a kormány hátrányos helyzetű emberek és települések számára jövőre.

Balog Zoltán a Magyar Tudományos Akadémián a romák társadalmi felzárkózásáról tartott szimpóziumon - ismertetve a kabinet szerda délutáni döntését - közölte: évi 3 milliárd forintos keretösszeggel ösztöndíjprogram indul hátrányos helyzetű gyermekek számára általános és középiskolai szinten, 4,6 milliárd forintos kerettel pedig a lakhatási feltételek javítására indul program hazai és uniós forrásból.

 

Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolva elmondta, az utóbbi program 2013-ig tart, és a február 15-ei kiírása után azok a települések pályázhatnak támogatásra, amelyekben 15 ezernél kevesebben laknak.

 

Balog Zoltán szavai szerint olyan programot akarnak elindítani, amelyben az érintett és a nem érintett közösségek is szerepet, lehetőséget kapnak. Az a céljuk, hogy a projektbe bevont embereket bent is tartsák a rendszerbe.

 

A kormányprogramban az oktatáson és a foglakoztatáson lesz a fő hangsúly. A támogatást mérhető teljesítményhez kötik majd: munkához, a gyermekek iskolába járásához és teljesítményéhez, valamint a felnőttek közösségi aktivitáshoz - ismertette az államtitkár.

 

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette a szimpóziumon azt is, hogy évi 3 milliárd forintos keretösszegű ösztöndíjprogram indul a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Nemcsak a jól tanulók pályázhatnak majd, hanem azok is, akik közel állnak ahhoz, hogy kiessenek az általános iskolából.

 

Az Út a középiskolába projektre 700 millió, az Út az érettségihez ösztöndíjra 584, az Út a szakmához programra 450 millió forint keretösszegű támogatást biztosítanak, az iskolahálózatra pedig - amelyben olyan mentorok kapnak majd támogatást, akik három gyermekkel foglalkoznak - 1,2 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta Balog Zoltán.

 

A Norvég Királyság nagykövete, Siri Ellen Sletner az egész napos tanácskozás végén az MTI-nek elmondta, hogy a norvég kormány a következő öt évben is támogatást nyújt Magyarországnak a hátrányos helyzetű emberek és közösségek támogatására. A 150 millió eurós támogatás keretéről már megszületett a megállapodás, de a konkrét, támogatandó programokról még tart az egyeztetés a két kormány között, amely jövő év tavaszára lezárulhat.

 

A Norvég Alap az elmúlt öt évben is jelentősen hozzájárult a gazdasági és kulturális különbségek csökkentéséhez, főként a kisebbségek helyzetének, életminőségének javításához – tette hozzá, megjegyezve, hogy számos projektet támogattak a roma felzárkóztatásában, ezen belül is kiemelte a 2011 nyarán Felsőörsön induló Európai Roma Zenei Szakkollégiumot, amelynek művészeti igazgatója a Berlinben élő világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc lesz.