HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

FAZ-írás a magyar EU-elnökség súlyponti témáiról

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma
2010 December 14    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A kulturális sokszínűség megőrzése címmel közölte kedden bécsi tudósítója cikkét a Frankfurter Allgemeine Zeitung a januárban kezdődő magyar EU-elnökség súlypontjairól.

Hirdetmény

A részben Prőhle Gergely külügyi államtitkárral folytatott beszélgetésre, részben a nemrég Budapesten rendezett konferencián elhangzottakra támaszkodó írásban Reinhard Olt kiemeli az európai energiabiztonságnak, a roma kisebbség integrációjának, valamint a Duna-térségre vonatkozó európai stratégiának a fontosságát. Emellett Budapest szívesen látná, ha a magyar EU-elnökség ideje alatt lezárulnának a Horvátország uniós csatlakozását előkészítő tárgyalások.

 

A szerző szándékosnak nevezi, hogy a magyar elnökség napirendjére fölkerült a kisebbségi politika is, még ha "A kulturális sokszínűség szavatolása és védelme" címszóval sikerült is kevésbé kényes megfogalmazásba csomagolni a témát. Noha a határokon kívül élő magyarságért érzett felelősség az egyik pillére a magyar külpolitikának, Budapesten tudják, hogy tisztességes ügynökként Magyarország nem állhat elő saját érdekeinek deklarálásával. Trianonról pedig mint "a magyarok közös traumájáról" különösen nem akar senki sem beszélni vagy hallani.

 

Ennélfogva a budapesti konferencia pozitív példákkal szolgált a magyar kisebbségek és a többségi nemzetek közötti konfliktusok enyhülésére - mutatott rá a FAZ tudósítója, hozzáfűzve: Budapest e reményteljes perspektívákkal igyekszik meggyőzni európai partnereit arról, hogy a közösség aktív kisebbségi politikája még akár erősíthetné is az Európai Uniót mint egészet.

 

A német tudósító a továbbiakban megállapítja, hogy a kisebbségi kérdés terén enyhülés következett be Magyarország és szomszédai viszonyában. Ukrajna nemrég azt ígérte, hogy hivatali nyelvként el fogja ismerni a mintegy 250 ezer kárpátaljai magyar anyanyelvét azokban a régiókban, ahol a népesség tíz százaléka beszél magyarul. Romániával, ahol a legnagyobb lélekszámú (1,5 milliós) magyar kisebbség él, "negyven éve nem volt ilyen jó a viszony, mint ma" - idézte Olt a budapesti külügyminisztérium álláspontját. Ausztriával és Horvátországgal, ahol összesen mintegy százezer magyar él, valamint Szlovéniával, ahol 8500-an vallják magukat magyarnak, amúgy sincsenek problémák.

 

Nem úgy Szlovákiával, amelynek tavaly hozott államnyelv-törvényét Budapest a félmilliós magyar kisebbség elleni merényletnek tekinti. Pozsonyban azonban küszöbön áll a törvény átdolgozása. Ennek nyomán a jogszabály egyaránt fogja védeni az államnyelvet, és szavatolni a kisebbségeket sújtó értelmetlen korlátozások megszüntetését. "Magyarország szemmel láthatóan azon fáradozik, hogy kétoldalú tehertételek nélkül lásson neki január 1-jén a közös európai feladatok ellátásának" - zárta írását a FAZ bécsi tudósítója.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt