HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A Jobbik "cigányterror" kifejezése miatt ülésezett a házbizottság

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Jobbik, cigányterror
2010 December 14    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Rendkívüli ülést tartott kedd reggel a házbizottság az LMP kezdeményezésére azzal összefüggésben, hogy a hétfői plenáris ülésen, az azonnali kérdések órájában a jobbikos Lenhardt Balázs a "cigánybűnözés" és a "cigányterror" kifejezéseket használta. Az érintett országgyűlési képviselő fenntartja kijelentéseit.

Hirdetmény

A házbizottság ülése után Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hangsúlyozta, pártja álláspontja szerint az említett kifejezéseknek a használata - függetlenül a beszélő képviselő szándékától - alkalmas arra, hogy magyar választópolgárok meghatározott csoportját morálisan értéktelenebbnek tüntesse fel, különböző társadalmi csoportokhoz tartozó polgárok méltóságát sértse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a politikusoknak fokozott felelősségük van abban, milyen kifejezéseket használnak.

 

"Itt nem LMP-s képviselők, nem roma képviselők, nem ilyen vagy olyan képviselők érzékenységéről van szó", hanem egyrészt azoknak az embereknek az érzékenységéről, akiknek a morális megítélése emiatt sérülhet, másrészt azokról az emberekről, akik között a gyűlöltség fokozására alkalmas az ilyen jellegű kifejezéseknek a folyamatos használata - mondta a frakcióvezető.

 

Közölte azt is, helytelennek tartják, hogy Jakab István, az ülés levezető elnöke nem tette szóvá azt, milyen szavak hangzanak el az ülésteremben. Schiffer András szerint rendkívül következetlen, hogy míg "ízetlen poénkodásoknál" hatalmas balhét csapnak, addig az olyan kifejezések használatánál, mint hétfőn, azt mondják, nem kívánnak politikai vitába bonyolódni az ülésvezetéssel kapcsolatban.

 

Felidézte, hétfőn, a történtek után frakciótársa, Szabó Rebeka ügyrendi kérdésben kért szót, és azt kérte Jakab Istvántól, észrevételezze, hogy megengedhetetlen az ilyen kifejezések használata. Jakab István fél perc után - a rendelkezésre álló egy perc helyett - elvette a szót Szabó Rebekától, és azt mondta, az ülés vezetését a képviselők nem bírálhatják - ismertette. Ha valami méltatlan, ez az - közölte Schiffer András.

 

A Jobbik frakcióvezető-helyettese, Hegedűs Tamás a házbizottság keddi ülése után úgy értékelte, hogy frakciótársa hétfői felszólalása nem volt stigmatizáló, az konkrét esetekre vonatkozott. Mint fogalmazott, nevükön nevezte a dolgokat, ami nem jelent stigmatizációt. "A felületes általánosítástól eddig is tartózkodtunk, és ezután is tartózkodni fogunk" - mondta.

 

Véleménye szerint egy ilyen vita a normál politikai vitának a része, és ellenzik, hogy ebből ügyrendi kérdést csináljanak.

 

Ha felmerül olyan igény, hogy felhatalmazzák a házvezetést arra, hogy bizonyos esetekben korlátozhassa a szólásszabadságot, akkor azt a Jobbik határozottan ellenzi - jelentette ki a politikus, megjegyezve, ellene vannak annak, hogy tabuként kezeljenek egyes kifejezéseket. "Megértjük az érzékenységet ebben a kérdésben, de elsősorban mi az áldozatokkal érzünk együtt" - mondta.

 

Hegedűs Tamás tájékoztatása szerint a házbizottság nem foglalt állást az ügyben.

 

A testület tanácskozása után Lenhardt Balázs azt mondta, fenntartja hétfői kijelentéseit.

 

Szerinte a probléma nem egyes kifejezések használata, hanem "az a tényállapot, ami megtörténhet ma, 2010-ben Magyarországon". "Amikor +cigánybűnözésről+ beszélünk, nem azt gondoljuk (...), hogy minden cigány bűnöző lenne, tisztességes, érvényesülni akaró cigányok is vannak. Vannak viszont olyan bűncselekménytípusok, amelyeket jellemzően a cigány etnikum követ el" - fejtette ki véleményét.

 

Az elhangzottakra Schiffer András úgy reagált: abban nincs vita közöttük, hogy robbanásveszélyes helyzet van Magyarország több régiójában, ahol a nyomor felülmúl minden képzeletet. Szerinte azonban a Lenhardt Balázs által is felvetett jelenségek előidézője a nyomor, a kizsákmányolás, a kitaszítottság.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   deloro  | 2010 December 14 14:13:35 like(0) dislike(0)

Remélhetőleg a jobbik képviselői a gondviselés bölcs és mindenkinek az érdeme szerinti büntetést kirovó igazságszolgáltatása lehetővé teszi, hogy egyszer olyan cselekményeknek esnek áldozatul hófehér fajtársaiktól elszernvedve, amelyeket szerintük jellemzően cigányok követnek el. Ki tudja ebben az országban hányan félnek a parasztbűnözéstől és parasztterortól. Egy biztos még emlékszem arra, amikor az Osztrákok a Magyarbűnözés miatt megutálták Magyarországot és közép-kelet Európa szégyenei lettünk azok miatt a Magyarbűnözők miatt, akik olyan tetvesek és csórók voltak, hogy kijártak Bécsbe videót, ruhát meg kaját lopni. Az én családom meg kiment zsigulival és a boltban szépen megvette. Schifferrel az általa feszegetett dologban egyet tudok érteni. Pusztuljon a Jobbik.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt