2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mágikus realista roma thriller készül
2010. 12. 13. 00:00

Halottakkal kommunikáló különös roma férfiak, orákulumot szülő túlvilági tündérek és egy felnövés küszöbén álló roma fiú, akinek döntenie kell, hogy milyen életet akar élni.

Bogdán Árpád, a 2007-es Filmszemlén és Berlinalén bemutatott Boldog új élet rendezője második nagyjátékfilmjére, a Halottlátó című mágikus realista roma thrillerre készül. A két filmben annyi közös, hogy mindkettő főhőse egy meg nem nevezett nagyváros egyik lakótelepén élő, húsz év körüli roma fiú, de a Halottlátó Attilája egészen misztikus közegből érkezik: felmenői apai ágon halottlátók, olyan különleges képességgel rendelkező roma férfiak, akik képesek kapcsolatot teremteni a túlvilágról a mi világunkba átlépő holt lelkekkel.

 

Mint Bogdán elmagyarázza, a halottlátóknak a roma folklórban fontos feladatuk van: "a világunkban azért történnek rossz dolgok - például betegségek, gyilkosságok -, mert a holtak világából átjövő lelkek negatív energiák formájában testesülnek meg. A halottlátók feladata, hogy ezeket az erőket visszatartsák, megakadályozzák, hogy átjöjjenek, illetve, ha már itt vannak, visszaküldjék őket a túlvilágra".

 

Attila tehát nagy felelősséggel járó, fontos örökséget cipel, de "annak ellenére, hogy talán ő a legerősebb képességgel bíró halottlátó, inkább normális életet szeretne élni. A roma társadalomban szinte elképzelhetetlen, hogy egy fiatalember így tradíciót bont. Döntésével értetlenséget szül a kolónia többi tagjában, konfliktusba kerül a rokonaival, aztán elveszíti az apját is. Viszont ezután olyan események történnek, amikből már nem tudja kivonni magát".

 

A halottlátók vezetője a jövőbelátás képességével megáldott orákulum, aki egy túlvilági tündérnek, az urmének a gyermeke. Az urme egy szőke, kékszemű lény, aki hetvenhét évente lép át a mi világunkba, hogy megszülje az orákulumot. Ekkor mindketten védelemre szorulnak, de csak a legerősebb halottlátó képes megóvni őket. Ez lesz tehát az a feladat, amit Attila nem rázhat le magáról.

 

A film misztikus elemei ezen a ponton találkoznak a valósággal: amíg Attila nem akarja vállalni az urme védelmét, a többi halottlátó próbálja betölteni a szerepét, de hiába, sorban támadások érik őket, és sokan meghalnak közülük. Mindezt a halottlátók világát nem ismerő kívülállók a cigánygyilkosságok formájában tapasztalják.

 

Bogdán úgy jellemzi filmjét, mint thrillerbe oltott művészfilmet, amelynek hangulatát Tarkovszkij és David Lynch bizonyos munkáihoz, és az Engedj be! című svéd tinivámpírfilmhez tudná hasonlítani, amelyben "a mese és a realitás is hihető volt". A film operatőre Győri Márk lesz, látványtervezője pedig Szöllősi Géza, aki korábban a Taxidermiá-n és az Ópium-on is dolgozott. Bogdán elmondása szerint a film vizuális világát "majdhogynem fekete-fehér képek, hosszú snittek, a végtelen és a szűk terek váltakozása" határozzák majd meg.

 

A forgatókönyv fejlesztésének korai fázisában Bogdán sok vizuális trükköt tervezett a filmbe, később letisztultabb képi világ felé mozdult el, így a filmben csak kevés trükkre lesz szükség. Ebben és az ehhez hasonló döntésekben nagy szerepe volt az Amszterdamban filmiskolát vezető Marten Rabartsnak is, aki konzultánsként segíti a forgatókönyv fejlesztését. A Halottlátó már filmtervként több elismerést begyűjtött, köztük a nemrégiben megrendezett Tallinn Baltic Event ötezer eurós fődíját. Ennek ellenére büdzséjének összeszedése a jelenlegi bizonytalan magyarországi filmfinanszírozási rendszerben nem egyszerű.

 

Sipos Gábor producer elmondta nekünk, hogy a magyar, finn, szerb koprodukcióban tervezett film összköltségvetése 350 millió forint lenne. A stáb egy hét forgatást tervez Finnországban, és a vizuális trükkök nagy része is ott készül majd. A Boldog új élet fesztiválszereplése után 31,5 millió forint normatív támogatás járna nekik, illetve szándéklevelet kaptak az MMKA-tól 80 milliós támogatásra. A producer eredeti elképzelése szerint "az MMKA koprodukciós forrását és az NKA gyártási pályázatán nyerhető összegeket is felhasználtuk volna, de most sajnos ezek közül egyik sem elérhető. Ez teljesen ellehetetleníti a film elkészülését. Mivel nem volt más lehetőségünk - az ugyanis nem volt alternatíva, hogy leálljunk -, így elkezdtük a castingot és a helyszínkeresést. Májusban megyünk terepszemlézni Lappföldre, ahol a film kezdő, és végső jelenetét forgatnánk. 2011 novemberében el kell kezdeni a film forgatását."