HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán berlini tárgyalásai a roma kisebbség felzárkózási programjairól

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, Balog Zoltán
2010 December 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A roma kisebbség sorsának javítását célzó programokról, a roma kérdés európai dimenziójáról folytatott tárgyalásokat pénteken Berlinben a közigazgatási és igazságügyi minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Hirdetmény

Balog Zoltán az MTI berlini irodájának nyilatkozva elmondta: a német belügy- és külügyminisztériumban lezajlott megbeszéléseken partnerei támogatást ígértek a budapesti kormánynak ahhoz a szándékához, hogy a január elsején kezdődő soros EU-elnökség alatt prioritásként fogja kezelni a romák felzárkóztatását.

 

Egyetértés volt a felek között abban is, hogy a roma problémát alapvetően helyben kell megoldani, vagyis ott, ahol a kisebbség él. A kérdésnek ugyanakkor van egy európai dimenziója is, amely nem hagyható figyelmen kívül. Ez részben jogi vonatkozású - például a mozgásszabadsághoz fűződő jog szavatolása -, részben rendészeti jellegű. Az illetékes szerveknek azt a feladatát implikálja, hogy az eddiginél sokkal határozottabban akadályozzák meg a fenti joggal való visszaéléseket, megelőzendő az ilyen jellegű migrációt Európán belül - jelentette ki a felzárkózásért felelős államtitkár.

 

Balog Zoltán német tárgyalópartnerei - köztük Christoph Bergner, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára - érdeklődéssel fogadták azt a közlését, hogy a felzárkózást segítő programok hatásfokának a mérésében a magyar kormány új eszközöket fog alkalmazni. Ennek az újításnak - amely részben anonim adatgyűjtéssel párosul - az a célja, hogy tisztázni lehessen: valóban eljutnak-e a címzettekhez a társadalmi integrációt segíteni hivatott anyagi eszközök.

 

Az Orbán-kormány által tervbe vett komplex programok egyszerre fogják javítani a romák lakáskörülményeit, a foglalkoztatottságukat, valamint a roma gyerekek oktatási helyzetét - hangoztatta az államtitkár.

 

Balog Zoltán részt vett a Collegium Hungaricum berlini székházában csütörtökön este rendezett pódiumbeszélgetésen, amelynek témája a roma integráció volt. A telt ház előtt lezajlott rendezvényen az államtitkár kifejtette: Magyarország új fejezetet akar nyitni a romák és a többségi társadalom viszonyában. A kormány nemcsak kommunikációs offenzívát folytat, hanem új programmal, új szemlélettel akar javítani a roma kisebbség helyzetén. Ebben ugyanolyan fontos a többség meggyőzése, a többségi társadalom attitűdjének a megváltoztatása, mint a kisebbségé. "Még a közönség soraiban helyet foglaló, Magyarországot kritikus szemmel figyelő résztvevők is nagyon pozitívan fogadták az elhangzottakat" - fogalmazott Balog Zoltán az MTI-nek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nemzetközi Roma Nap: Kitűzték a roma zászlót az EP épületére

  • Egy roma vezető szerint a migránsok 90 százaléka terrorista

  • 2010-ben a cigánypolitikában is új időszámítás kezdődött

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőse

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt