2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bíróságra viszik a romagyilkosságok vádlottjait
2010. 12. 09. 00:00

Előkészítő ülést tartanak ma a romagyilkosság ügyében a Pest Megyei Bíróságon, hogy eldöntsék a tárgyalás során, milyen sorrendben történjen a bizonyítás. A tárgyalás egyébként nem nyilvános.

A büntetőeljárás megengedi, de nagyon ritkán, csak a nagyobb büntetőügyek esetén élnek az előkészítő ülés a lehetőségével. A védők indítványozták ugyan a diósdi kettős gyilkosság és a százhalombattai olajlopás ügyében tartott tárgyalás megkezdése előtt, de Bartkó Levente bíró nem találta szükségesnek annak megtartását.

 

Az előzetes ülésnek nem is a bizonyítás rendjének eldöntése szempontjából van jelentősége, hanem inkább a vádlottakkal szembeni kényszerintézkedések megváltoztatására beadott ügyvédi indítványokról való döntésben. A bíró ugyanis mérlegeli, hogy az előzetes letartóztatást enyhébb fokozatra – házi őrizetre vagy lakhelyelhagyási tilalomra – változtassa-e, ám erre semmi esély nincs a romagyilkosságok négy vádlottja esetében.

 

Fotó: MTI - Soós Lajos

 

Az ügyben a 33 ezer oldalas iratanyagot a nyáron ismertették a védőkkel. Az NNI a négy vádlottat, akiket tavaly augusztus 21-én fogtak el Debrecenben, bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel való visszaélés, valamint rongálás miatt gyanúsított meg. K. Árpád, öccse, K. Istvánt és P. Zsolt a nyomozó hatóság szerint végrehajtotta a bűncselekményeket, míg Cs. István segédkezett nekik azzal, hogy két helyszínre elvitte őket autón.

 

Az áldozatok temetése Tatárszentgyörgyön

Fotó: Stiller Ákos

 

A vádlottak 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

A halálos áldozatokat követelő támadásoknál használt fegyverekről kiderült, egy 2008 tavaszán elkövetett besenyszögi fegyveres rablásból származnak, ezt P. Zsolt követte el társaival. A vádlottak a lövöldözéseket nem tagadták, de azt igen, hogy bárkit is meg akartak volna ölni.