2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog: kiemelt támogatás a hátrányos helyzetűek ösztöndíjára és lakhatására
2010. 12. 08. 00:00

Az Útravaló-programban és roma ösztöndíjprogramokra a NEM, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében csaknem 3 milliárd forint áll majd rendelkezésre

Az Útravaló-programban és roma ösztöndíjprogramokra a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében csaknem 3 milliárd forint áll majd rendelkezésre, a lakhatási körülmények javítására pedig mintegy 4,5 milliárd forint juthat uniós forrással együtt - fejtette ki.

 

Az államtitkár a lakhatási körülmények javítását célzó programról elmondta: ezen belül olyan programok indulnának, amelyekben az emberek saját lakáskörülményeik javításán maguk dolgoznak. Ehhez képzéseket is kapcsolnának a jövőben.

 

Emellett olyan ösztöndíjakat szeretnének a nehéz helyzetű gyermekeknek biztosítani, amelyek nem egyszerűen tanulmányi segélyek, hanem ösztönöznék is általa a gyermekeket, hogy ne morzsolódjanak le az iskolából. Ennek érdekében nemcsak a jó tanulókat támogatják majd, hanem azokat is, akik az iskolából kihullás szélén vannak. Ez azért fontos, mert az iskolai lemorzsolódás a mélyszegénységben élők körében harminc százalékos - jegyezte meg. Ezért szeretnék azoknál a családoknál, ahol a lakhatás körülményei javulnak, a gyermekeket is bekapcsolni egy ilyen programba.

 

Balog Zoltán úgy fogalmazott: fontos, hogy a szegénységellenes küzdelem ne érjen véget az európai év zárultával.

 

A szegénységet ugyanis nem sikerült legyőzni. Tudjuk, hogy nem is fogjuk legyőzni, de ez nem azt jelenti, hogy bele kell törődni. Ha csökkenteni tudjuk vagy javítani tudunk a helyzeten, akkor az már előrelépés - emelte ki Balog Zoltán.

 

Rámutatott: a szegénységgel való foglalkozást nem szabad kizárólag szociálpolitikai ügynek tekinteni, és a gazdaság fejlesztésének sem szabad kizárólag a versenyképességről szólnia. Ennek a kettőnek az összekapcsolására van szükség - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságnak a koordináció a feladata.