2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Orbán: a magyar elnökség végére kész az európai romastratégia
2010. 12. 07. 00:00

A 2011. első félévi magyar EU-elnökség úgy fejeződik majd be, hogy lesz egy elfogadott európai romastratégia - jelentette ki Orbán Viktor az MTI-nek Koppenhágában adott nyilatkozatában.

Orbán Viktor az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: az első javaslatot a romastratégiára 2011 tavaszán hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság, majd egy nyilvános vita kezdődik róla, és mindezt egy miniszterelnöki csúcstalálkozón elfogadott dokumentummal zárják le.

 

Az európai romastratégiának az oktatásra és a munkára kell helyeznie a hangsúlyt - erősítette meg stockholmi szavait Orbán Viktor.

 

A kormányfő elmondta, a Lars Lokke Rasmussennel folytatott megbeszélésen is szóba került a romastratégia, ugyanis - mint fogalmazott - a dán közvélemény érzékeny erre a kérdésre.

 

Európának világosan kell látnia, hogy kétfajta roma közösség létezik ma a kontinensen: az egyik a vándor romáké, a másik pedig a letelepedett romáké. Ha Európa nem áldoz arra, hogy a letelepedett romák megfelelő oktatáshoz, munkalehetőséghez és életkörülményekhez jussanak, akkor belőlük is vándorló roma-közösség válik, és így, miután európai állampolgárokról van szó, senki sem akadályozhatja meg őket abban, hogy a nagyobb szociális ellátást és a közép-európai országokénál jobb életszínvonalat ígérő államok területén tűnjenek fel - fejtette ki, kiemelve: ezért szükséges egy európai romastratégia, amely elsősorban a már említett iskolázás és munkahelyteremtés hangsúlyozásával lehetővé teszi, hogy a már letelepedett roma közösségek valóban letelepedett közösségekként folytathassák az életüket.

 

Orbán Viktor a tárgyalás után szólt arról is, hogy mind Magyarország, mind pedig Dánia "erősen támogatja" Horvátország EU-tagságát, valamint Izland felvételét, ha az izlandi nép úgy dönt, hogy csatlakozni szeretne.

 

Az energiahatékonysággal kapcsolatban közölte, a dánoknak határozott szándékuk, hogy a februárban esedékes energiacsúcson megosszák tapasztalataikat a résztvevőkkel. Megjegyezte: Dánia az energiahatékonyság egyik mintaországa Európában, ráadásul a megújuló energiák területén is nagy teljesítményt mondhat magáénak.

 

A magyar kormányfő a 2011. első félévi magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében látogatott Koppenhágába, ahová Stockholmból érkezett.

 

A magyar EU-elnökséggel kapcsolatos felvetésre a miniszterelnök az MTI-nek Koppenhágában úgy reagált: sem túlzott reményeket nem fűznek hozzá, de alá sem becsülik a belőle fakadó következményeket, lehetőségeket, úgyhogy "realistán nézünk az elnökségre". A kormányfő a felkészülés keretében találkozik a tagállami miniszterelnökökkel, s e megbeszélések során felméri, hogy egy-egy ország és annak kormánya mit vár a magyar elnökségtől.

 

Magyarországnak az a dolga, hogy 2011-ben, az EU-nak az elmúlt húsz év várhatóan legnehezebb esztendejében működőképes állapotban tartsa, és sikeressé tegye az Európai Uniót - mondta Orbán Viktor.