HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Obamánál készülnek bepanaszolni a román kormányt a roma jogvédő szervezetek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, románia, obama
2010 December 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Barack Obamánál, az Egyesült Államok elnökénél készülnek bepanaszolni a román kormányt a roma jogvédő szervezetek, mert a roma helyett a cigányra akarja cserélni az etnikum hivatalos megnevezését.

Hirdetmény

A kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője, Silviu Prigoana javasolta a kormánynak a módosítást. A törvényhozó azért vetette fel a roma megnevezés hivatalos törlését, mert szerinte külföldön folyamatosan összetévesztik a románokat a romákkal, és ez hatalmas imázsveszteséget okoz Romániának. A képviselő javaslatát kedvezően véleményezte a Román Tudományos Akadémia is, amely megállapította, hogy az Európai Unió számos tagállamában a cigány szót használják a roma kisebbség megnevezéseként.  

 

"Olyan hangulata van a cigány szónak, mint az afroamerikaiak esetében a "nigger" megnevezésnek" – olvasható a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában Oana Mihalachénak, a Romani Criss szervezet munkatársának panasza. Szerinte a kezdeményezés sérti a román alkotmány által is védett alapvető emberi jogokat, ellentmond a Románia által elfogadott, érvényben lévő nemzetközi szerződéseknek. A Roma Polgári Szövetség, a Romani Criss, a Társadalmi Oktató és Fejlesztő Központ és más jogvédő szervezetek a múlt héten a kezdeményezés ellen tiltakozó tüntetést is szerveztek, a hét végén pedig közleményben hívták fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a Boc-kabinet eljárására. Az aláírók a "totalitarizmus" jelének minősítették a kormány szándékát, és úgy vélték, hogy a Boc-kabinet megsérti az alkotmány kisebbségi identitást szavatoló cikkelyét.  

 

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap neves szerkesztő-publicistája, Oana Lupea meglehetősen veszélyesnek tartja, hogy a "roma vagy cigány" vita a közvélemény előtt ilyen magas politikai szinten folyik. Úgy véli, a roma téma megjelenési módja a mostani közbeszédben hasonló ahhoz, ami a második világháborúban végrehajtott deportálásokat előzte meg. Akkor a Dnyeszteren túli táborokba tömegesen szállították a romákat, közülük 11 ezernek oltotta ki az életét az éhség, a fagy, a betegség. Akkor Romániában úgy tekintettek rájuk, mint a románok "faji tisztaságát" csökkentő veszélyre, ma viszont a románok "kulturális tisztaságát" féltik tőlük - fejti ki Oana Lupea.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   deloro  | 2010 December 07 08:52:17 like(0) dislike(0)

Szerintem igazuk van.

Mindenki cigányoz minket, sőt még sokszor mi magunk is nagy büszkén a mellünket verve vállaljuk a cigány megnevezést, holott mindenki tudja, hogy ez a mi népünknek a gúnyneve. A romani nyelvben romaként azonosítjuk és deffiniáljuk magunkat. Az archaikus román nyelvet beszélő beások az általuk beszélt nyelvbe Magyarországra érkezve már a gűnynevünket integrálták be a nyelvükbe, de attól még mi romák vagyunk és engem egyáltalán nem érdekel, hogy holnaptól, hogyan nevezik a cigánypecsenyét, de én ragaszkodom a roma megnevezéshez és próbálom a lehető legtöbbször kerülni a cigány szó használatát.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt