2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Obamánál készülnek bepanaszolni a román kormányt a roma jogvédő szervezetek
2010. 12. 06. 00:00

Barack Obamánál, az Egyesült Államok elnökénél készülnek bepanaszolni a román kormányt a roma jogvédő szervezetek, mert a roma helyett a cigányra akarja cserélni az etnikum hivatalos megnevezését.

A kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője, Silviu Prigoana javasolta a kormánynak a módosítást. A törvényhozó azért vetette fel a roma megnevezés hivatalos törlését, mert szerinte külföldön folyamatosan összetévesztik a románokat a romákkal, és ez hatalmas imázsveszteséget okoz Romániának. A képviselő javaslatát kedvezően véleményezte a Román Tudományos Akadémia is, amely megállapította, hogy az Európai Unió számos tagállamában a cigány szót használják a roma kisebbség megnevezéseként.  

 

"Olyan hangulata van a cigány szónak, mint az afroamerikaiak esetében a "nigger" megnevezésnek" – olvasható a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában Oana Mihalachénak, a Romani Criss szervezet munkatársának panasza. Szerinte a kezdeményezés sérti a román alkotmány által is védett alapvető emberi jogokat, ellentmond a Románia által elfogadott, érvényben lévő nemzetközi szerződéseknek. A Roma Polgári Szövetség, a Romani Criss, a Társadalmi Oktató és Fejlesztő Központ és más jogvédő szervezetek a múlt héten a kezdeményezés ellen tiltakozó tüntetést is szerveztek, a hét végén pedig közleményben hívták fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a Boc-kabinet eljárására. Az aláírók a "totalitarizmus" jelének minősítették a kormány szándékát, és úgy vélték, hogy a Boc-kabinet megsérti az alkotmány kisebbségi identitást szavatoló cikkelyét.  

 

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap neves szerkesztő-publicistája, Oana Lupea meglehetősen veszélyesnek tartja, hogy a "roma vagy cigány" vita a közvélemény előtt ilyen magas politikai szinten folyik. Úgy véli, a roma téma megjelenési módja a mostani közbeszédben hasonló ahhoz, ami a második világháborúban végrehajtott deportálásokat előzte meg. Akkor a Dnyeszteren túli táborokba tömegesen szállították a romákat, közülük 11 ezernek oltotta ki az életét az éhség, a fagy, a betegség. Akkor Romániában úgy tekintettek rájuk, mint a románok "faji tisztaságát" csökkentő veszélyre, ma viszont a románok "kulturális tisztaságát" féltik tőlük - fejti ki Oana Lupea.