2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar Szellemekkel suttogó nyert Tallinnban
2010. 12. 06. 00:00

A Baltic Event koprodukciós marketen Bogdán Árpád magyar rendező és Sipos Gábor, a Laokoon Filmcsoport producerének terve nyerte a legjobb projektnek járó díjat a Halottlátók thrillerrel.

Míg az észt fővárosban rendezett Black Nights fesztivált Sergei Loznitsa My Joy (Schastye Moe) című filmje nyerte, a december 5-én zárult fesztivál keretében zajló koprodukciós market magyar sikert hozott, írja a screendaily [1].

 

A 6. alkalommal megrendezett Baltic Event’s vásáron meghívott ügynökök, forgalmazók és producerek szavaztak az idén bemutatott projektekre, amik közül Bogdán Árpád magyar rendező thrillere vihette el a Baltic Event Best Project Awardot. A tervet júliusban már díjazták [2] a szarajevói fesztiválhoz kapcsolódó Cinelink koprodukciós fórumán. A rendező előző filmje, a Boldog új élet [3] Berlinben, 2008-ban elismerő oklevelet kapott, és a szemlén legjobb elsőfilm lett (kritikánk itt [4]).

 

A Twin Peaks-stílusúnak szánt cigányfilm [5] egy halottlátó fiúról szól, aki egy párhuzamos világban lovári nyelven beszél, és szembeszáll a gonosszal. A tervet régóta dédelgeti a rendező, a forgatással azért is sietni kellene, mert a sztori [6] szerint 2010-ben lesz megint hatalma a gonosznak a kapu felett, ami a másik világba vezet.

 

Ugyanakkor az egyetlen magyar jelölt lemaradt az Európai Filmakadémia szintén Tallinnban rendezett 2010-es Európa Filmdíjáról, itt Szimler Bálint Itt vagyok című rövidfilmje a Hanoi-Warsaw című lengyel alkotástól kapott ki a kisfilm kategóriában szombat este. Polanski lett a fődíjas a Szellemíró-filmmel (kritikánk itt [7]), és a legjobb rendezés, a legjobb színész (Ewan McGregor), a legjobb forgatókönyv, a legjobb filmzene, valamint a legjobb látványterv díját is a lengyel rendező kapta, aki mindezt videóüzenetben köszönte meg.