2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ösztöndíj a kaposvári cigány tanulóknak
2010. 11. 26. 00:00

Több mint hetven, a kaposvári önkormányzat pályázatán nyertes cigány tanuló vehetett át ösztöndíjat pénteken a városházán.

Szita Károly (Fidesz) polgármester az ünnepélyes átadáson emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat 1995 óta támogatja a cigány kisebbséghez tartozó diákokat.

 

Közölte: ebben az évben 2,2 millió forinttal járulnak hozzá a cigány családok oktatási kiadásaihoz annak érdekében, hogy minél többen végezzék el az általános iskolát, tanuljanak tovább, és szerezzenek szakképzettséget, hogy felnőttként állandó munkához jussanak.

 

Az idei tanév első félévében a nyertes pályázók összességében 955 ezer forintot, iskolatípustól és tanulmányi átlagtól függően havonta kétezer és kilencezer forint közötti ösztöndíjat kapnak.

 

A polgármester hangsúlyozta: a cigányság felemelkedésének biztosítéka a magas színvonalú oktatás és a jól működő intézmények. Ezért is fontos - tette hozzá -, hogy a Pécsi Utcai Általános Iskolát sikerült megmenteni.

 

A polgármester ezzel arra utalt, hogy a Legfelsőbb Bíróság szerdán elutasította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felülvizsgálati kérelmét. Az alapítvány szegregáció miatt indított pert az önkormányzat ellen, a többségében cigány tanulókat oktató általános iskola bezárását kérve a bíróságtól.