2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar romák ügyében döntött a kanadai Legfelsőbb Bíróság
2010. 11. 26. 00:00

Az ügyben az volt a fő kérdés, írja a National Post, hogy a menekültstátuszt egyszer már elnyerő polgárok kiadhatók-e körözés esetén az anyaországnak.

A kanadai sajtó csütörtökön számolt be arról a legfelsőbb bírósági döntésről, amely két Magyarországról érkezett roma bevándorló ügyében született meg. A menekültstátuszt már elnyert Németh József és Németh Józsefné Nagy Szidóniát csalásért keresik itthon, s egy 2009-es miniszteri döntés nyomán kiadhatók lettek volna a származási országnak, a tegnapi fellebbviteli bírósági döntés azonban arra utasította a szövetségi igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja felül korábbi döntését.

 

Az ügyben az volt a fő kérdés, írja a National Post, hogy a menekültstátuszt egyszer már elnyerő polgárok kiadhatók-e körözés esetén az anyaországnak. Kanadát nemzetközi és hazai jogszabályok kötik, így nem küld vissza menekülteket abba az országba, ahonnan az üldöztetések elől elmenekültek. Az úgynevezett visszaküldés tilalma nemzetközi menekültügyi alapelv.

 

A 2001-ben Kanadába érkezett Németh-házaspár azért kapott menekültstátuszt, mert a kanadai hatóságok beszámolójuk alapján igazoltnak látták, hogy Magyarországon etnikai eredetű erőszak áldozatai voltak. Évekkel azután, hogy ők is és gyermekeik is megkapták a menekültstátuszt, Magyarország egy csalási ügyben kiadatásukat kérte. A magyar hatóságok szerint a pár 2000 novemberében eladta egy budapesti lakás bérleti jogát, miközben erre nem volt joguk.

 

2009-ben a Quebec-állambeli bíróság helybenhagyta Rob Nicholson szövetségi igazságügy-miniszter kiadatást engedélyező döntését. A miniszter döntése annak idején azzal indokolta a kiadatás lehetővé tételét, hogy Magyarországon a pár 2001-es Kanadába érkezése óta már megváltoztak a körülmények.

 

A Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntésével elrendelte a döntés felülvizsgálatát, egyúttal kifejezésre juttatta, hogy a miniszter nem szerzett kellő érvényt a menekültek védelmének. A csütörtöki döntés a Németh-házaspáron kívül egy Romániából érkezett, vízumhamisításért körözött férfira is vonatkozott.