2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Visszaadta a roma közösségi házat a szekszárdi cigány kisebbségi önkormányzat
2010. 11. 24. 00:00

Visszaadta a települési önkormányzatnak a szekszárdi roma közösségi ház épületét a város cigány kisebbségi önkormányzata - közölte a kisebbségi önkormányzat elnöke az MTI-vel.

Sárközi János József elmondta: azért adták vissza az ingatlant a város vagyonkezelő cégének, mert önkormányzatuknak nem volt pénze a felújításra és a fenntartásra.

 

Mint mondta, a Rákóczi utcai épületben a feltételek nem voltak adottak közösségi programjaikhoz, nem volt fűtés, bútorzat, és a burkolatok is hiányoztak. A kisebbségi önkormányzat ismeretterjesztő előadásokat, hagyományápoló zene- és táncoktatást, számítógépes oktatást tervezett a közösségi házban.

 

A 300 négyzetméteres épületet 2005-ben kapta a szekszárdi önkormányzattól a helyi cigány autonómia. Sárközi János József szerint "siralmas állapotban" került hozzájuk a ház, ahol korábban "köztudottan olyan roma családok laktak, amelyek nem tudtak vigyázni az építményre".

 

A felújításra összesen 1,8 millió forintot fordítottak, és többen végeztek társadalmi munkát az épületen, de szavai szerint ez kevésnek bizonyult.

 

"Azt az ígéretet kaptuk a város vezetésétől, hogy ha lesz megfelelő ingatlan, nem zárkóznak el attól, hogy méltó helyet kapjunk" - fűzte hozzá.

 

A kisebbségi testület elnöke azt is elmondta, hogy félmillió forintos támogatást kérnek erre az évre a szekszárdi közgyűléstől, mert az októberben alakult kisebbségi önkormányzatok ez évi támogatása, 94 ezer forint nem elég a programjaikra és a működésre. Utóbbiak között a kisebbségi önkormányzati iroda fenntartását, valamint az irodavezető béréhez való hozzájárulást említette.

 

Sárközi János József közlése szerint a szekszárdi cigány kisebbségi önkormányzat tagjai nem kapnak tiszteletdíjat, az elnök telefonköltségét az önkormányzat fizeti.