2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Visszatérhetnek a Fidesz korábbi Költségvetési Tanáccsal kapcsolatos javaslatához
2010. 11. 23. 00:00

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta, attól még, hogy a költségvetése csökken, a Költségvetési Tanács ugyanúgy tud működni.

Emlékeztetett: pártja 2006-ban azt javasolta, hogy a tanács három emberből álljon. Amikor végül elfogadták a törvényt, a Fidesz vitatta, hogy kell hivatal a Költségvetési Tanácsnak - hívta fel a figyelmet.

 

Navracsics Tibor szerint ha visszatérnének ehhez a javaslathoz, az nem jelentené, hogy gyengülne a Költségvetési Tanács, mert lehetne a mainál erősebb jogosítványa is a testületnek.

 

Felidézte, hogy a Fidesz korábbi koncepciója szerint a háromtagú testület halasztó hatályú vétóval is rendelkezett volna, azaz a költségvetés tervezetét akár meg is vétózhatta volna. Szólt arról is, hogy ez a működés olcsóbb a jelenleginél.

 

Varga József fideszes képviselő a költségvetéshez benyújtott módosító indítványában azt javasolta, hogy a tanács jövő évre előirányzott, az ideihez képest már alacsonyabbra tervezett 835 millió forintos büdzséjéből 825 millió forint a Magyarországi Cigányokért Közalapítványhoz kerüljön.

 

Az indítványt az alkotmányügyi bizottságban hétfőn nem támogatta a kormány. Varga József jelezte, fenntartja azt, Rogán Antal, a Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője pedig az MTI-nek kijelentette: ha Varga József fenntartja a módosító indítványt, akkor azt a képviselőcsoport támogatni fogja.

 

A kormány szerdán tárgyalja a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokat.

 

Mintegy két hete - azt követően, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Nemzetben  megjelent interjújában kérdésesnek nevezte, szükség van-e a válság elmúlta után a Költségvetési Tanácsra - a kormányszóvivő az MTI érdeklődésére azt mondta: a kormánynál nincs napirenden a Költségvetési Tanácsot érintő változtatás.