2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

LMP: narancssárga kultúrát hozna létre a kormány
2010. 11. 23. 00:00

Kukorelly Endre, hozzáfűzve, hogy az sem világos, miért "sajnálja" a Fidesz azt a 30 millió forintot, amivel az állam eddig támogatta Magyarország egyetlen roma közösségi rádióját, a Rádió C-t.

Kukorelly Endre, az LMP országgyűlési képviselője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a kabinet 2011-ben ugyan több pénzt ad kultúrára, de ezt főleg olyan intézményeknek juttatná, amelyek a kormány vagy a Fidesz vezette önkormányzatok irányítása alatt állnak. A független közalapítványok és művészeti csoportok támogatását viszont "kicsinyes módon" megkurtítja - tette hozzá.

 

"Érhetetlen, hogy a 185 milliárd forintos kulturális költségvetésben miért csak 59 millió forint jut az 1956-os Intézetnek, amely az elmúlt évtizedekben oly sokat tett a közelmúlt magyar történelmének a megismeréséért" - hangsúlyozza Kukorelly Endre, hozzáfűzve, hogy az sem világos, miért "sajnálja" a Fidesz azt a 30 millió forintot, amivel az állam eddig támogatta Magyarország egyetlen roma közösségi rádióját, a Rádió C-t.

 

"Miért sodorja válságba a magyar filmművészetet azzal, hogy kivérezteti a Magyar Mozgókép Alapítványt? Miért veszi ki a filmek támogatásáról szóló döntést a filmes szakmai szervezet kezéből, és miért spájzol milliárdokat saját filmeseinek?" - teszi fel a kormánynak a kérdéseket a politikus, aki szerint csak egy válasz tűnik logikusnak: a Fidesz, klienseit jutalmazva, "udvari kultúrát" akar építeni magának.

 

Az LMP szerint azonban nem egyszínű - narancssárga -, hanem sokszínű kultúrára van szükség, ezért a párt számos módosító javaslatot nyújtott be "a független kulturális kezdeményezések megmentése" érdekében.