2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Református zsinat: cigánypasztoráció, reformációi emlékév, világmisszió
2010. 11. 19. 00:00

A cigánymisszióba "oda kell tenni az egyház erejét", aminek a lelkészképzésben is meg kell jelennie. Az egyház számára ez a kérdés "megkerülhetetlen".

A térképről ki kell derülnie annak, hogy hol tartanak református lelkészek hittanórákat, hol gondoznak cigány közösségeket, és hol állítottak fel erre a célra úgynevezett tanodákat - jegyezte meg.

 

Mint közölte, jövőre szeretnének széleskörű konferenciát szervezni a cigánymisszióról, mert más területekről is ki kell építeni a kapcsolatot szakemberekkel, hogy megállapítsák: mely stratégia mentén kell továbbdolgozni. A cigánymisszióba "oda kell tenni az egyház erejét", aminek a lelkészképzésben is meg kell jelennie. Az egyház számára ez a kérdés "megkerülhetetlen" - hangsúlyozta.

 

Márkus Mihály nyugalmazott püspök beszámolt arról, hogy református részről felvették a kapcsolatot a reformáció 500 éves évfordulójának 2017-ben esedékes megünneplésének előkészítéséről a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával és a Magyarországi Evangélikus Egyházzal.

 

Egyebek mellett a reformáció egyik legfontosabb dokumentuma, a Heidelbergi Káté új kiadása is a terveik között szerepel - tette hozzá.

 

A Kálvin Bizottság munkájáról Márkus Mihály beszámolójában azt mondta: négy kötetet jelentetnek meg a Parókiális könyvtár elnevezésű sorozatban. Szerepel ebben Kálvin János több bibliai kommentárja, így a római levél, a zsidókhoz írt levél, illetve az Apostolok cselekedeteinek magyarázata.

 

A karácsony előtt megjelentetendő könyvekből kétezer példányt már elő is jegyeztek. Az egyházközségi könyvtárak ezekhez jelentős kedvezménnyel juthatnak hozzá. Jövőre az evangéliumok kálvini magyarázatának kiadását tervezik - tette hozzá.

 

Püski Lajos zsinati tag a Világmisszióról elmondta: indiai szolgálatuk jelentős munkát végez az ottani szegények körében, de más területen is sikerült a mélyszegénységben élőkhöz eljuttatniuk például az egészségügyi ellátást is. A Magvető elnevezésű "missziói társasjátékról" azt mondta: az leginkább az egymás segítését állítja előtérbe.

 

Európa, és benne Magyarország "keményen missziós terep", mert itt is nagy szükség van az evangelizációra - fogalmazott.

 

Pusztai Tímea, a jövő júliusban esedékes Csillagpont elnevezésű református ifjúsági találkozó egyik szervezője rámutatott: Tatán tartják a négynapos programot, amelyen a központi téma az emberi kapcsolatok lesznek, így egyebek mellett megbeszélik a szülő-gyermek kapcsolatot, a párkapcsolatot és a közösségbe való beilleszkedést is.

 

Utalt arra, hogy az ifjúsági csoportok közötti kapcsolatokat is erősíteni szeretnék, főleg a határon túli magyar református közösségekkel.