2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigányellenes jelszavakkal ünnepeltek
2010. 11. 19. 00:00

Tegnap délután a Mi Szlovákiánk – Néppárt sajátos módon emlékezett a bársonyos forradalom évfordulóján. „Cigány parazitákról“, a nacionalisták üldöztetéséről beszéltek pozsonyi akciójukon.

A Szlovák Testvériség egykori vezetője, a Mi Szlovákiánk – Néppárt jelenlegi elnöke nem vett részt szimpatizánsai pozsonyi demonstrációján. Marián Kotlebát ugyanis most az önkormányzati választások foglalkoztatják, Besztercebánya polgármesteri székét pályázta meg. A tegnapi nap folyamán viszont megjelent a parlamentben, ahol nyílt napot tartottak.

 

Mintegy kétszáz híve a pozsonyi vasútállomáson gyülekezett szerda délután, majd a parlament épülete elé vonult. Marián Mišún, a Mi Szlovákiánk – Néppárt tagja beszédében megkérdőjelezte a bársonyos forradalom utáni fejlődést, szerinte az állam üldözi a nacionalistákat, mert nyíltan beszélnek a „cigánybűnözésről“. „Az aszociális cigány paraziták előnyöket élveznek, míg a nacionalistákat zaklatják“ - jelentette ki.

 

A szélsőségesek demonstrációját Róbert Mihály civil aktivista zavarta meg, aki egy hangosbeszélőn keresztül többek között azt üzente Mišúnnak, hogy a romákat csak támadni tudják, viszont semmilyen megoldást nem kínálnak a roma probléma megoldására. Mišún és Mihály pár szót is váltott szemtől szemben, négy rendőr jelenlétében. Mišún azt mondta neki: a „beteg pozsonyi humanisták“ nem tudják, hogy „a cigány parazitákat meg kell semmisíteni“.

 

A szélsőségesek demonstrációja incidensek nélkül ért véget, a rendőrség senkit nem vett őrizetbe.