2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lakner Zoltán: tavaszra születhet meg a szegénység visszaszorításának programja
2010. 11. 17. 00:00

Lakner a roma lakosság felzárkóztatásának fontosságát is hangsúlyozta egy regionális szociálpolitikai konferencián szerdán Győrben.

A viszonylag ambiciózus célkitűzés szerint ötödével csökkentenék a szegénységben élők arányát - mondta, hozzátéve: "talán ez lesz az a közös ügy, amiben baloldalnak és jobboldalnak nem kell egymással harcolnia".

 

Lakner Zoltán annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a mostaninál korábban, az iskoláskor előtt kezdődjön meg azok szocializációja, akik egyébként nem vagy nehezen illeszkednének be a társadalomba, a közmunkaprogramok helyébe pedig motivációt, stabilitást, biztos megélhetést nyújtó programok lépjenek.

 

Közölte, hogy Magyarország az Európai Unió egyik legfejlettebb szociális hálózati rendszerével működik és nem tartozik az unió szegényebb régiói közé. Hozzátette: a 450 milliós közösségben 120 millió szegénységben élőt tartanak nyilván, ezen belül Magyarországon hárommilliót, de "közel sincs ennyi", mivel sokan vannak, akik több szempont alapján is ebbe a csoportba tartoznak.

 

Mint mondta, a legnehezebb, s kormányzati eszközökkel gyakorlatilag befolyásolhatatlan azon csoport helyzetének megoldása, ahol a nagyszámú gyerek nemcsak a saját szüleit, de a 40-45 éves nagyszülőket sem látta dolgozni. Az ő helyzetükről Lakner Zoltán  "a szegénység bővített újratermeléseként" beszélt, rámutatva arra, hogy a felzárkóztatásukra fordított százmilliárdokat eredménytelenül használták fel.

 

"Ezeket a pénzeket nem ellopták, hanem rosszul használták fel" - jelentette ki, hozzátéve, "ezeket az embereket olyan munkával kell megkínálni, amit el tudnak végezni", s a roma lakosság felzárkóztatásának fontosságát hangsúlyozta.

 

Somogyi Tivadar győri alpolgármester az eseményen arról beszélt: a megyeszékhely már 2006 óta követi azt az integrált megközelítést, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felállítása is mutat, hiszen négy éve egy főosztály kezeli az egészségügyi, a lakás- és a szociálpolitikai ügyeket, amelyhez csatlakoztak az oktatási kérdések is.