2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fellépést sürget a gyűlölet ellen a Budapesten ülésező frakció
2010. 11. 17. 00:00

Az Európai Szocialisták-képviselőcsoportja budapesti kihelyezett ülésén vitát tartott a szélsőségesség európai térnyeréséről; a tanácskozásra állítólag a roma kisebbség képviselőit is meghívták.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének EP-képviselőcsoportja budapesti kihelyezett ülésén vitát tartott a szélsőségesség európai térnyeréséről és az idegengyűlöletről; a tanácskozásra a roma kisebbség képviselőit is meghívták.

 

Az európai képviselők állásfoglalásukban - a Budapesti Nyilatkozatban - hangsúlyozták: elutasítják az extrémizmus és populizmus minden formáját, "legyen az ultranacionalizmus, idegengyűlölet, iszlámgyűlölet vagy antiszemitizmus".

 

Felhívták a figyelmet arra: Európa befolyását és az EU fejlődését is veszélyeztetik azok az aggasztó fejlemények, hogy az elutasított nézetek befolyása egyre erősödik a fiatalok körében, és a nagy, meghatározó jobboldali és jobbközép pártok szélsőséges politikai nézeteket tesznek magukévá.

 

"Követeljük a határozott kiállást az EU alapértékei, a tolerancia, az antidiszkrimináció, a kulturális sokszínűség mellett" - olvasható a deklarációban. Az állásfoglalás szerint a romák integrációja az egész EU-ban kiemelt figyelmet igényel, "a roma közösséget meg kell óvni a szervezett bűnözés általi kizsákmányolás, valamint a megkülönböztetés minden formájával szemben". Az ezeket a törekvéseket aláásó politikai intézkedések, például a romák Franciaországból történő kitoloncolásának elutasítására szólították fel a kormányokat.

 

A szocialista-demokrata képviselőcsoport szerint az EU-ban sürgősen stratégiákat kell kidolgozni az olyan társadalmi problémákra - köztük a szegénységre és a munkanélküliségre -, amelyeket a szélsőséges politikai pártok sikeresen kiaknáznak. Ugyancsak követelték, hogy az Európai Tanács haladéktalanul fogadja el az antidiszkriminációs irányelvet.

 

Az európai képviselők szerint a valós problémákról folytatott nyílt vitákban felül lehet kerekedni "a populisták, euroszkeptikusok és ultranacionalisták által kínált felületes megoldásokon".

 

A Budapesti Nyilatkozat elfogadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Martin Schulz, a szocialista-demokrata frakció vezetője kijelentette: tolerancia nélkül nincs demokrácia, és kiemelt jelentőségű a társadalmi igazságosság.

 

Elmondta: egységesen döntöttek arról, hogy a magyar kormánynak intenzív, bizalmon alapuló együttműködést ajánlanak fel. Közölte, konstruktívan szeretnének együttműködni a magyar kormányfővel, és tőle is ezt várják el. "A mi érdekünk az, hogy a magyar soros elnökség sikeres legyen" - mondta, hozzátéve, a magyar siker egyben az EU sikere, a kudarc pedig az EU kudarcát is jelentené.

 

Martin Schulz egy kérdésre válaszolva kifejezte azon meggyőződését, hogy Magyarországon az MSZP a jövő kormánypártja. Az MSZP szerinte a következő választásokig "nagyon jól felépülhet a kudarcaiból". Azt mondta, ha az MSZP egyhangúlag Mesterházy Attila mögé áll, akkor meg fogja nyerni a következő választásokat. Ezzel összefüggésben a miniszterelnökről szólva azt mondta, hogy Orbán Viktor győzelmei magukban hordozzák a kudarc magját. Úgy fogalmazott: "Azt hiszi, mindent megtehet (...) olyan benyomást kelt, hogy mindent el tud intézni, de ő sem képes megfelelni minden elvárásnak". Szerinte Magyarországon olyan magasak az elvárások, hogy "ez csak egy ideig fog jól menni, Orbán Viktort a problémák egy idő után utol fogják érni".

 

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke arról beszélt, hogy a deklarációnak "komoly aktualitása" van Magyarországon: a Jobbik előző nap demonstrációt tartott Budapesten, a Károlyi Mihály-szobornál, "ahol nem is annyira burkoltan zsidózásba csapott át a rendezvény".

 

Kijelentette, az MSZP elhatárolódik mindattól, amit a Jobbik és a szélsőségesek képviselnek Magyarországon, "a Jobbik nem tekinthető demokratikus pártnak". Azt várja el a parlamenti pártoktól - mondta -, hogy határolódjanak el a szélsőséges megnyilvánulásoktól, és az azokat képviselő politikusoktól.

 

Arról is beszélt, hogy az MSZP mindig fel fog lépni, ha a kormány a nép nevében, de a nép ellenében hoz döntéseket, amikor nem a valós nemzeti érdeket képviseli, kockára teszi Magyarország sikerét és jövőjét.

 

Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke, volt dán miniszterelnök arról beszélt: nagyon aggódik a magyar gazdasági helyzet miatt. Szerinte a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elvételével egyszeri bevételre tesz szert, tovább görgetve a problémákat. "Ez a fajta gazdaságpolitika a magyar átlagembereket 2013-14-ben nagyon rosszul fogja érinteni" - fűzte hozzá.

 

Azt mondta, a Jobbik egy "komoly hang" az európai szélsőjobb erők között; a Budapesti Nyilatkozat a tolerancia, a demokrácia és az emberiesség fontosságát hangsúlyozza.

 

Tabajdi Csaba, a szocialista-demokrata frakció magyar delegációjának vezetője örömtelinek mondta, hogy a magyar miniszterelnök megértette: az EP-ben olyanok az erőviszonyok, hogy a szocialista-demokrata frakció támogatása nélkül nem lehet sikeres a magyar EU-elnökség. "Nem ellenzéke, hanem partnerei kívánunk lenni az uniós magyar elnökségnek" - hangsúlyozta, hozzátéve, azt az előző szocialista kormányok készítették elő.

 

A politikus aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a jogállamiság, a média szabadsága és a különböző hatalmi ágak egyensúlya veszélybe kerül Magyarországon.

 

Azt mondta, egész Európában kiéleződött a többség és a kisebbség viszonya, az európai szociáldemokráciának hiteles válaszokat kell adnia a problémákra. Kiemelte a többség felelősségét a kisebbség jogainak védelmében, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a kisebbség is felelős saját sorsáért.